Gazprom: kohus otsustas, et soomlased peavad maksma üle 300 miljoni euro

PM Majandus
Copy
Gasumi tehas Raikkolas, Soomes.
Gasumi tehas Raikkolas, Soomes. Foto: VESA MOILANEN

Venemaa Gazpromi sõnul on vahekohus kohustanud gaasiettevõtet Gasum maksma üle 300 miljoni euro Soome gaasitarnete eest, teatas Reuters.

Gazprom Export teatas neljapäeval, et Stockholmi vahekohus otsustas, et Soome ettevõte Gasum peab maksma Gazpromile gaasitarnete eest rohkem kui 300 miljonit eurot, kuna nad ei ole pidanud kinni oma võta-või-maksa kohustustest.

Gasum teatas kolmapäeval, et vahekohus otsustas, et nad ei ole kohustatud maksma Venemaa gaasitarnijale Gazpromile rublades.

Soome ettevõte pöördus Gazpromi vastu vahekohtusse mais pärast seda, kui Gazprom nõudis, et Gasum maksaks gaasi eest rublades pärast seda, kui Euroopa kehtestas Moskva suhtes sanktsioonid seoses tema tegevusega Ukrainas.

«Vahekohus kohustas Gasumit muu hulgas maksma Gazpromile ekspordivõlgasid rohkem kui 300 miljoni euro ulatuses gaasitarnete eest ja seoses võta või maksa kohustuse täitmata jätmisega, samuti intressi hilinenud maksmise eest,» teatas Gazprom neljapäeval avaldatud avalduses.

Venemaa pool ütles, et kohus kinnitas gaasitarnete peatamise seaduslikkust juhtudel, kui ostja ei ole maksnud rublades (president Vladimir Putin kehtestas selle aasta alguses gaas rubla eest skeemi) ja ütles, et kaks osapoolt peavad jätkama läbirääkimisi, et lahendada küsimus tulevaste tarnete osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles