Riina Solman soovib tuuleparkidega elektrihindu vähendada (1)

BNS
Copy
Riigihalduse minister Riina Solman
Riigihalduse minister Riina Solman Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Rahandusministeerium tutvustas neljapäeval valitsusele seadusemuudatusi, mis võimaldavad lühendada kohalike omavalitsuste tuuleparkide planeerimist kahe kuni kolme aasta võrra.

Riik on seadnud eesmärgiks oluliselt kiirendada ja lihtsustada Eesti üleminekut taastuvenergia kasutamisele, tuuleparkide planeerimismenetluse lühendamine on selleks esimene samm, teatas ministeerium.

Riigihalduse ministri Riina Solmani sõnu nõuavad turbulentsed ajad kiireid lahendusi. «On vaja kiirkorras tegeleda sellega, et meile oleksid tagatud energiajulgeolek, keskkonnakaitse ja taskukohased elektrihinnad ning seda pakuvad juhitavata tootmisvõimsuste kõrval täna tuule- ja päikesepargid, siin ei ole alternatiivi,» kommenteeris ta.

Taastuvenergia kiirema arendamise põhifookus on tuuleenergial ning kiirendada soovitakse juba arenduses olevaid projekte. Solman märkis, et praegu on planeeringutega kavandamisel tuuleparke 30 ringis.

Pooleliolevate tuuleparkide arenduste kiirendamiseks planeerimisseaduse, ehitusseadustiku ning ehitusseadustiku ja planeerimisseaduse rakendamise seaduse muudatused on plaanitud jõustuma uue aasta algusest.

Eesti on seadnud eesmärgiks toota 2030. aastal sama palju taastuvelektrit kui on Eesti aastase tarbimise kogumaht. Selleks vajab Eesti juurde ligi 1 gigavatti tuuleenergiat merel ja 1 gigavatti tuuleenergiat maismaal. Samuti tuleb jätkata nii päikeseenergia kui taastuvenergia salvestamisvõimsuse kiire arendamisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles