GRAAFIKUD Eluasemelaenude intressimäär kerkis viimase kümne aasta kõrgeimale tasemele

BNS
Copy
Kinnisvaraarendus Pärnus. Foto on illustratiivne.
Kinnisvaraarendus Pärnus. Foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino / Scanpix

Krediidiasutuste uute tagatisega eluasemelaenude intressimäär oli Eesti Panga andmetel kolmandas kvartalis 2,62 protsenti, mis on viimase kümne aasta kõrgeim tase.

Krediidiandjate eluasemelaenude intressimäär oli kolmandas kvartalis 12,55 protsenti, teatas keskpank.

Ka kuni aastase tähtajaga hoiuste intressimäär oli möödunud kvartalis kolme viimase aasta kõrgeim. Kodumajapidamiste intressimäär oli 0,73 protsenti ja mittefinantsettevõtete oma 1,35 protsenti. Üle aastase tähtajaga hoiuste intressimäär oli vastavalt 1,7 protsenti ja 1,39 protsenti. Kodumajapidamistelt kaasatud tähtajalistest hoiustest moodustasid kuni aastase tähtajaga hoiused ligi 80 protsenti, ettevõtete puhul oli see 98 protsenti.

Euroala rahaloomeasutuste tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli septembris 2,28 protsenti, mis on 0,98 protsendipunkti võrra kõrgem kui eelmisel aastal samal ajal. Intressimäär Eestis on olnud viimased kuus aastat keskmiselt 0,55 protsendipunkti võrra kõrgem kui euroala keskmine.

Krediidiasutuste ja nendega seotud liisinguettevõtete tarbimislaenude ja liisingute, välja arvatud sõiduautode, intressimäär oli 10,6 protsenti, mis on 1,5 protsendipunkti madalam kui eelmisel aastal samal ajal. Muude krediidiandjate vastav intressimäär oli 20,9 protsenti.

 

Krediidiasutuste väljastatud krediitkaardilaenude intressimäär kahanes kuuendat kvartalit järjest, jõudes 18,05 protsendile. Mittefinantsettevõtete alla aastase tähtajaga laenu intressimäär oli 3,86 protsenti ning arvelduskrediidi ja muu uueneva krediidi intressimäär oli 3,01 protsenti.

Euroala rahaloomeasutuste antud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli 2,55 protsenti, Eesti puhul oli see 3,68 protsenti, sealjuures on Eesti intressimäär euroala vastavast näitajast viimased kaks aastat kõrgem olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles