Venemaa vajus majanduslangusesse

Copy
Vene rubla rahatäht.
Vene rubla rahatäht. Foto: ALEXEY MALGAVKO

Venemaa majandus sattus kolmandas kvartalis langusesse, kui riigi sisemajanduse kogutoodang (SKT) kahanes neli protsenti, selgus kolmapäeval riikliku statistikaameti esmasest hinnangust.

SKT vähenemine järgneb sarnasele neljaprotsendilisele kahanemisele teises kvartalis, kuna Lääne sanktsioonid löövad Venemaa majandust pärast Moskva pealetungi Ukrainas. Majandustoodangu neljaprotsendiline langus juulist septembrini oli samas väiksem kui analüütikute prognoositud 4,5-protsendiline kahanemine. 

Majanduslanguse taga oli suuresti hulgikaubanduse 22,6-protsendiline langus ja jaekaubanduse 9,1-protsendiline langus. Positiivse poole pealt kasvas ehitussektor 6,7 protsenti ja põllumajandus 6,2 protsenti.

Majanduslangust defineeritakse kui kaht järjestikust kahaneva majandusega kvartalit ning viimati oli Venemaal tehniline majanduslangus 2020. aasta lõpus ja 2021. aasta alguses, kui maailmas oli koroonaviiruse pandeemia.

Venemaa majandusel läks hästi 2022. aasta alguses, kui SKP kasvas 3,5 protsenti, kuid Ukraina pealetungi algus vallandas lääneriikide sanktsioonide virvarri. Ekspordi- ja impordipiirangud, personalipuudus ja varuosade tarnimise probleemid on Venemaa majandust tugevalt koormanud.

8. novembril ennustas keskpank, et sisemajanduse koguprodukt väheneb sel aastal 3,5 protsenti. IMF ja Maailmapank prognoosivad samas Venemaa SKP languseks vastavalt 3,4 ja 4,5 protsenti. Hoolimata majanduse kokkutõmbumisest oli Venemaa töötuse määr septembris Rosstati andmetel 3,9 protsenti.

Oktoobris hoidis Venemaa keskpank oma baasintressimäära 7,5 protsendil. See oli esimene kord pärast sõjalise pealetungi algust Ukrainas, kui baasintressimäär jäi muutmata. Keskpank ei kavatse intressimäära muuta enne aasta lõppu, mis on märk kohanemisest uue reaalsusega, ütles Venemaa keskpanga president Elvira Nabiullina.

Pärast seda, kui Venemaad tabasid Lääne sanktsioonid Ukraina pealetungi tõttu, tõstis pank järsult baasintressimäära 9,5 protsendilt 20 protsendile, et võidelda inflatsiooni vastu ja toetada rubla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles