Iraan vabastas mais arestitud Kreeka tankerid

BNS
Copy
Libeeria lipu all seilav tanker Ice Energy (vasakul) pumpab Iraani lipuga tankerilt Lana (Pegas) naftat ümber Kreeka saare Evia ranniku lähedal. Algselt Venemaa lipu all sõitnud ning Venemaa naftat vedanud tankeri last oli mõeldud laevatamiseks USA-sse, kuid Kreeka võimud pidasid laeva Venemaa-vastaste sanktsioonide tõttu kinni. See samm vihastas Iraani valitsust, kes vastusammudena alustas Kreeka laevade arestimist.
Libeeria lipu all seilav tanker Ice Energy (vasakul) pumpab Iraani lipuga tankerilt Lana (Pegas) naftat ümber Kreeka saare Evia ranniku lähedal. Algselt Venemaa lipu all sõitnud ning Venemaa naftat vedanud tankeri last oli mõeldud laevatamiseks USA-sse, kuid Kreeka võimud pidasid laeva Venemaa-vastaste sanktsioonide tõttu kinni. See samm vihastas Iraani valitsust, kes vastusammudena alustas Kreeka laevade arestimist. Foto: ANGELOS TZORTZINIS

Iraan vabastas kaks Kreeka tankerit, mis arestiti mais kättemaksuks Kreekas kinni peetud Iraani toornaftatankeri eest, teatas merekaubandusministeerium kolmapäeval.

«Pärast kuid kestnud kõnelusi Iraaniga lahkusid 27. mail arestitud Kreeka lipu all sõitvad laevad Prudent Warrior ja Delta Poseidon täna,» ütles ministeerium.

Kreeka merekaubandusministri asetäitja käis kolmapäeval Teheranis läbirääkimisi pidamas, märkis ministeerium.

Enamik kahe aluse pardal olnud 50 meremehest on välja vahetatud.

Prudent Warriori omanik Polembros Shipping teatas esmaspäeval, et tankeri pardale on jäänud veel seitse meeskonnaliiget, kes olid seal, kui laev mais arestiti.

Tüli sai alguse, kui Ateena lähedal peeti aprillis kinni Iraani toornaftat kandnud Vene tanker Pegas, mis oli teel Marmara terminali Türgis.

Kreeka meedia vahendas toona, et Vene tankril olid mootoriprobleemid ja seda veeti Peloponnesose poolsaare poole, kuid kehva ilma tõttu jäi see ankrusse Euboia saare lähedale.

Kreeka valitsus teatas, et jõustas EL-i sanktsioone Venemaale seoses Ukraina-invasiooniga.

Ehkki laev vahetas peagi omanikku ja Kreeka võimud teatasid, et see vabastatakse, nõudis USA justiitsministeerium, et pardal olnud Iraani toornafta konfiskeeritakse. Teheran nimetas seda «rahvusvaheliseks rööviks».

Kui Ateena teatas, et tarnib nafta Washingtonile, maandusid kahel tankril Iraani eriüksuslased. Alused viidi Bandar Abbasi sadamasse.

Juunis otsustas Kreeka kohus, et Iraani nafta tuleks tankrile tagastada. Kolmapäeval näitas portaal Marine Traffic, et laev on Kreeka Piraeuse sadamast lahkunud ja teel Istanbuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles