Majandusse on sel aastal liikunud suur hulk laenuraha

PM Majandus
Copy
Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs.
Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs. Foto: Eesti Pank

Eesti majandus taastus koroonajärgselt kiirelt ja koos sellega hakkas väga kiirelt kasvama ka pankade poolt välja antud laenude maht. Sel aastal on Eesti majandusse liikunud suhteliselt suur hulk laenuraha.

«Esmalt avaldus see kõige ilmekamalt majapidamiste eluasemelaenudes, mille kasv kiirenes ja tegelikult on olnud koroonajärgsel perioodil euroala üks kiiremaid,» ütles Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs. «Sellele lisandus selle aasta alguses ka ettevõtete laenukasvu kiirenemine. Sellist laenude mahu suurenemist me paljudes Euroopa Liidu riikides ei ole näinud.»

Tõrsi sõnul on aasta jooksul rahastamine kasvanud pea kõikides majandussektorites. Kiireim on kasv olnud põllumajanduses ja kinnisvaraga seotud arendustel. Sealjuures on kinnisvarasektorile antud laenude maht üheksa kuu kokkuvõttes olnud suurem kui oli eelnevatel aastatel terve aasta jooksul kokku. Kinnisvara ja ehitussektori laenude osakaal on tänavu suurenenud 41 protsendini ettevõtete kogulaenuportfellist.

Teisalt, kui nii kiirelt ja sellises mahus laenatakse välja, suurendab see Tõrsi sõnul ka riske, seda eriti olukorras, kus intressimäärad on samuti kiirelt kasvamas. Eesti Panga hinnangul suureneb seega lähitulevikus veidi nende ettevõtete hulk, kel tekib probleeme laenude tagasimaksmisega, ent samas jääb raskustes ettevõtete arv kordades väiksemaks, kui see oli 2008.–2010. aasta majanduskriisi ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles