Nord Pool avaldas lahenduse, kuidas rekordilisi elektrihindu ohjeldada (2)

BNS
Copy
Elekter
Elekter Foto: Madis Veltman

Elektribörs Nord Pool kavatseb Baltimaade järgmise päeva elektri kauplemises luua võimaluse kõrgeima või madalaima piirhinna puhul korraldada teine oksjon, kui mõnel tunnil ületab hind 1500 eurot või jääb rohkem kui 150 euroga miinusesse.

Nagu ka varem, kui Leedus küündib hind mõnel tunnil 4000 euroni, aktiveeritakse koostöös Litgridiga ka reservvõimsused, lisaks pakkumiste avamisele, teatas Nord Pool.

Muudatus börsi korralduses viidi läbi, konsulteerides Balti järelevalveasutuste, võrguhaldurite ja Nord Pooli klientidega. Uued piirmäärad hakkavad kehtima 7. detsembrist 8. detsembri hindadele.

Teise oksjoni võimalus on reaktsioon tänavu augustis nähtud rekordhinnale, kui Balti riikides ulatus ühel tunnil hind Nord Pooli süsteemis lubatud maksimumi, 4000 euroni. Eesti, Läti ja Leedu energiaturu regulaatorite ühisanalüüs leidis, et sel tunnil ei pääsenud Balti turule piisavalt tootmisvõimsusi. Puudu jäi 2,14 megavatt-tundi.

Konkurentsiamet teatas oktoobris analüüsi tulemusi tutvustades, et nende arvates tuleks võtta kasutusele lähenemine, kus kõrge turuhinna tekkimise riski esinemisel taasavatakse pakkumusnimekirjad, mis avaks võimaluse turuosalisel tootmispakkumisi muuta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles