Taavi Kotka IT-sektorist: kriis on ainult šarlatanidel

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Taavi Kotka (vasakul) Forus taksoteenuse esitlusel
Taavi Kotka (vasakul) Forus taksoteenuse esitlusel Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

IT-ettevõtja Taavi Kotka hinnangul IT-sektoris suuremat palgakärbet oodata ei ole, kuigi viimasel ajal on teatatud koondamistest. Vajadus IT-spetsialistide järele võib majanduslanguse ajal hoopis suureneda.

Kotka sõnul pole karta, et hinnatud IT-spetsialisti palk langeks. Ta selgitas, et praegusel juhul tuleb eristada tehnoloogiasektorit ja ülejaanud IT valdkonda.

Tehnoloogiasektoris on koondamisi nii Eestis kui ka välismaal. Ta tõi näiteks, et hiljuti teatas suurkoondamisest Facebooki emafirma Meta. Kuid pole karta, et need koondatud spetsialistid endale kiiresti uut erialast tööd ei leia, sest IT-sektoris kriisi ei ole.

«Kriis võib olla ainult nendel inimestel, kellel tegelikult pole oskusi ja kes on petnud ennast sooja koha peale,» lausus Kotka.

«Sellistel hetkedel on šarlatanitel ja muidusööjatel võimalus saada endale soe koht ja hea palk»

Ettevõtja Taavi Kotka

Ta selgitas, et kuna viimastel aastatel oli tehnoloogiasektoris suur tööjõupuudus, siis on võetud tööle kasinamate oskustega töötajaid, keda valdkonda muidu tööle ei võetaks. «Sellistel hetkedel on šarlatanitel ja muidusööjatel võimalus saada endale soe koht ja hea palk,» lausus Kotka.

Kotka lisas, et eelmise majanduskriisi ajal, üle kümne aasta tagasi, eksportisid Eesti ettevõtted praegusega võrreldes väga vähe. Seega on praegu suurem võimalus müüa oma tooteid ja teenuseid välisriikidesse. Iga majanduslangus tekitab firmades soovi teenuseid automatiseerida, mis omakorda suurendab nõudlust IT-spetsialistide järgi.

Tarvaraettevõtte Flowit tegevjuht Andres Aavik ütles eile Postimehele IT-sektori tööturu olukorra kohta, et viimase aastaga on inimeste palgaootused liiga palju tõusnud. Praegu tunnetab Aavik, et need ootused on muutumas realistlikumaks.

Pipedrive koondab

Eile teatas tarkvaraettevõte Pipedrive, et koondab 143 inimest, kellest umbes pooled töötavad Eestis.

«Otsus koondada sündis väga raske südamega pärast erinevate alternatiivide põhjalikku kaalumist, kuid praegust majanduskeskkonda arvestades ei näinud me muud võimalust. Oleme sellel keerulisel ajal oma töötajatele igati toeks, näiteks pakume neile abi uue töökoha otsingutel,» ütles Pipedrive'i tehnoloogiajuht Agur Jõgi uudisteagentuurile BNS.

Pipedrive tegeleb müügihaldustarkvara arenduse, turunduse ja klienditoega. Eelmise majandusaasta andmetel on Pipedrive'il 150 riigis ligi 100 000 klienti.

Idufirma Tuum tegevjuht ja Pipedrive'i pikaajaline tehnoloogiajuht Sergei Anikin teatas, et majandus on näidanud ohumärke juba alates kevadest ja kahjuks oli ootuspärane, et mõned valusad löögid tabavad ka Eestit. Hetkel on paljudes valdkondades keerulised ajad ja tehnoloogiasektor pole paraku erand. Tema sõnul on tore on tõdeda, et Eesti tehnoloogiasektoris on välja kujunenud ka üksteist toetav ja sõbralik kogukond. «Minu poole pöördus ühe päeva jooksul üle 80 erineva ettevõtte sooviga pakkuda koondamisohus olevatele inimestele uut tööd,» ütles Anikin.

«Olen väga suure osa Pipedrive’i töötajatest isiklikult palganud ja kasvatanud koos nendega väikese Eesti startupi suureks rahvusvaheliseks ettevõtteks,» lausus Anikin ja lisas, et keerulistes majandusoludes töökoha kaotanud inimesi on ebaõiglane sildistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles