Eesti ettevõtjad käivitasid Leedus uue panga, peagi tullakse turule ka Eestis

PM Majandus
Copy
Finora Panga nõukogu esimees Veikko Maripuu.
Finora Panga nõukogu esimees Veikko Maripuu. Foto: Eero Vabamägi

Leedus alustas tööd Finora Pank, mille asutajad on Eesti ettevõtjad Veikko Maripuu ja Andrus Alber ning mis toob turule uut rahastust eelkõige väikeettevõtetele, loomesektorile ja rohemajandusele. Peagi alustab uus pank tegevust ka Eestis, pikem eesmärk on kasvada Baltimaade üheks suuremaks pangaks.

Veikko Maripuu sõnul on väikeettevõtete ligipääs rahastusele tõsine majandusprobleem.

«Väike- ja keskmised ettevõtted maksavad näiteks Eestis üle 75% tööjõumaksudest, loovad üle 80% erasektori töökohtadest, on paindlikud ning tervikuna parimad majanduskriiside ravijad. Samas ei saa sellised ettevõtted meie regioonis tihti pankadest vajalikku rahastust, et kasvada ja laieneda. Finora üks esimene eesmärk on seda probleemi leevendada,» ütles Maripuu.

Andrus Alber selgitas, et need pigem formaalsed viisid, kuidas paljud pangad ettevõtteid hindavad, ei anna edukatest väikettevõtetest täit pilti ning paljud laenukõlbulikud taotlejad ei pääse suuremates pankades jutulegi.

«Mõneti sarnaselt tehnoloogiasektori investeeringutele tuleb tänapäeval rohkem vaadata inimesi, tegevust ja ärimudelit. See on panganduses ülemaailmne trend. Tegelikult pole tänase tehnoloogia ja infomahu juures takistusi, et pakkuda ka väikettevõtetele sisuliselt personaalpangandust. Näiteks laenuotsust ei pea ootama kuu aega, vaid selle saab teha paari päevaga,» rääkis Alber.

Esimesena on Finora Panga tegevus käivitunud Leedus, kus on registreeritud üleeuroopalist pangalitsentsi omav tütarettevõte.

«Leedus on pangandussektor olnud ühtpidi elavam kui Eestis, kuid ühtki laia profiiliga tänapäevast panka seal alates eelmisest finantskriisist asutatud polnud, kuigi ootus sellise täienduse järele oli sektoris olemas. Kõik vajalikud juriidilised toimingud on tehtud, et alustada tegevust ka Eestis, milleni jõuame ilmselt lähikuudel,» ütles Maripuu.

«Kõigil turgudel on üheks eesmärgiks pakkuda nii finantseeringut kui nõu, kuidas majanduses tekkinud kehvemad ajad, aga ka uued võimalused ja rohepööre ettevõtte kasuks tööle panna. Samuti tahame aidata loomesektoril kasvada elustiilivaldkonnast eksportivaks majandusharuks. Lisaks ettevõtetele on kavas hakata peagi pakkuma laenu, liisingut ja muid tooteid ka eraisikutele,» lisas Alber.

Finora Pank on välja kasvanud kaheksa aastat tegutsenud finantsettevõttest Finora Capital, mis on väljastanud laene, liisingut ja faktooringut Eestis ja Leedus rohkem kui 100 miljoni euro väärtuses. Finora asutajad on 30-aastase finantssektori kogemusega Veikko Maripuu ja Andrus Alber, aktsionärideks on kokku ligi 30 Eesti ettevõtjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles