Krüptobörsil FTX on eeldatavasti üle miljoni võlausaldaja

PM Majandus
Copy
FTX logo.
FTX logo. Foto: Dado Ruvic

Esmaspäeval kohtule esitatud avalduses ütles krüptovaluutavahetus, et nad on suhelnud kümnete reguleerivate asutustega kogu maailmas.

Kokkuvarisenud krüptobörs FTX eeldab, et ettevõttel on üle 1 miljoni individuaalse võlausaldaja, teatas ettevõte oma esimeses pankrotiavalduses.

USA Delaware'i osariigi pankrotikohtus, kus paikneb FTX US, esitatud avalduse kohaselt astus asutaja ja tegevjuht Sam Bankman-Fried reede varahommikul pärast konsulteerimist oma õigusnõustajaga tagasi.

«FTX seisis silmitsi tõsise likviidsuskriisiga, mis tingis nende kohtuasjade erakorralise esitamise möödunud reedel,» seisab dokumentides. «Tekkisid küsimused seoses härra Bankman-Friedi juhtimisega ja tema alluvuses olevate FTXi keerukate varade ja äride käsitlemisega.»

Ettevõtte uus juhtkond on olnud kontaktis paljude õiguskaitseorganisatsioonidega, kinnitatakse avalduses, sealhulgas USA prokuratuuriga, USA väärtpaberi- ja börsikomisjoniga, kaubafutuuride kauplemiskomisjoniga ning kümnete föderaalsete, riiklike ja rahvusvaheliste reguleerivate asutustega.

Tavaliselt nõuab Delaware'i pankrotikohus, et ettevõte esitaks 20 suurima tagamata võlgniku nimekirja, kuid FTX on taotlenud luba teha asju teisiti. Kuna pankrotiavalduse on esitanud üle 100 ettevõtte ühe blokina, soovib ta koondada kõik nõuded ühte nimekirja, mis sisaldab 50 inimest ja organisatsiooni.

Kuigi krüptobörsil raha hoidnud kliendid võisid tunda end sarnaselt pangakonto omanikega, on neil palju vähem õiguskaitset. Kokkuvariseva börsi, nagu FTX, puhul on nad lihtsalt tagamata võlausaldajad ja juriidiliselt on nad viimaste võlausaldajate hulgas, kes saavad raha tagasi, jäädes kaugelt maha pangalaenudest ja veidi ettepoole aktsiaomanikest.

Minevikus on FTX saanud kasu sellest ootuste ja tegelikkuse vahelisest lahknevusest, omandades sel aastal ebaõnnestunud krüpto pseudopanga Voyager jäänused, andes selgesõnalise lubaduse kaitsta kõiki ettevõtte hoiustajaid, viies nende kontod üle FTXi platvormile. Nüüd on neist hoiustajatest saanud taas tagamata võlausaldajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles