Tööpuudus hakkab kasvama neljandas kvartalis

PM Majandus
Copy
Liis Elmik
Liis Elmik Foto: swedbank
  • Kolmandas kvartalis püstitas hõivatute arv kõigi aegade rekordi.
  • Töötajate arvu plaanivad vähendada tööstus- ja ehitusettevõtted.

Ehkki kolmandas kvartalis töötute arv vähenes, võib neljandas kvartalis oodata tööpuuduse mõõdukat kasvu.

Neljandas kvartalis jõuab majanduslanguse mõju ka tööturule. Tööpuuduse tõus jääb aga mõõdukaks, kuna majanduslangus peaks tulema leebe ja lühiajaline, ütles Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

«Sügise hakul oli olukord tööturul töövõtja seisukohast endiselt hea, sest tööd oli, sobivaid töötajaid aga nappis. Hõivatute arv püstitas kolmandas kvartalis kõigi aegade rekordi, ületades eelmist tippu, koroonaeelset aega, 7000 inimese võrra. Töötajate arv on kasvanud erasektoris, avalikus sektoris on hõivatuid samapalju kui 2019. aastal. Aastaga on hõivatute arv kerkinud peamiselt teeninduses.

50 000 registreeritud töötust hoolimata kimbutas tööandjaid jätkuvalt töökäte puudus. Statistikaameti hinnangul oli teises kvartalis üle 13 000 täitmata ametikoha. CV.ee lehel oli novembri keskpaigas üleval 1500 töökuulutust.

Tööpuudus on jätkuvalt suhteliselt madal. Registreeritud tööpuudus ulatus novembri keskel 8 protsendini. Registreeritud töötutest moodustasid sõjapõgenikud 13 protsenti.

Talve hakul hakkab majanduse jahtumine üha enam ka tööturgu mõjutama. Nõudlus töötajate järele väheneb. Töötukassa vakantside arv oli oktoobris aastatagusest kolmandiku võrra väiksem. Tööstus- ja ehitusettevõtted plaanivad konjunktuuriinstituudi küsitluse järgi töötajate arvu vähendada. Teeninduses on endiselt oodata hõive kasvu.

Tööpuuduse tõus jääb Swedbanki hinnangul mõõdukaks, kuna majanduslangus peaks tulema leebe ja lühiajaline. Talvel peaks Eestis olema 17 000 töötut rohkem kui praegu. Koondatakse peamiselt tööstussektoris, kus on keeruline kiiresti kasvanud kulude tõttu rahvusvahelises konkurentsis ellu jääda.

Tööpuuduse tõus peaks mõnevõrra tööjõupuudust leevendama. Palgakasv jääb aga endiselt kiireks. Swedbank prognoosib järgmiseks aastaks 8,5-protsendilist brutopalga kasvu. Palgakasvu toetavad spetsialistide puudus, kõrgem miinimumpalk, palgatõus avalikus sektoris ja jõuline palgasurve töötajate poolt, kes ei taha, et nende elatustase hüppeliselt tõusva inflatsiooni tõttu oluliselt langeks,» rääkis Elmik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles