Saksamaa valmistub eriolukorraks ja teeb sularaha kättesaadavuse hädaplaane

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Tartlased kaotasid kahel korral suures summas raha.
Tartlased kaotasid kahel korral suures summas raha. Foto: Romet Kreek

Saksamaa võimud kiirendavad ettevalmistusi erakorralistes oludes sularaha kättesaadavuse tagamiseks, et hoida majandus käigus. Hetkel nähakse riigis tõsisema ohuna Ukraina sõjast tingitud elektrikatkestusi.

Saksamaa keskpank Bundesbank on juba kokku kuhjanud täiendavat sularahavaru, et eriolukorras kasvava rahanõudlusega toime tulla. Samuti kaalutakse sularaha väljavõtmise piiramist.

Ametnikud ja pangad plaanivad muuta sularahatransport prioriteetseks ehk sularahaveokid saaksid tanklates eelisjärjekorras kütust.

Otsesõnu ei taha keegi väga neist plaanidest rääkida, sest need võivad muutuda ja pole avalikud, kirjutab Reuters. Avalikult on Saksamaa võimud rääkinud võimalike elektrikatkestuste ohtu väiksemaks, kuid praegused läbirääkimised näitavad, et tegemist on reaalse ohuga. Elektrikatkestuse põhjusena nähakse tõusnud energiakulusid või isegi sabotaaži.

Saksamaal on sularaha kättesaadavus eriti oluline, kuna sakslased armastavad sularaha turvalisust ja anonüümsust. Saksamaal tehakse ikka veel 60% igapäevaostudest sularahaga. Keskmiselt võtab sakslane aastas välja enam kui 6600 eurot sularaha.

Koroonaaeg sundis koju sularaha varuma

Sakslaste sularaha kokkukuhjamine sai suurema hoo sisse märtsis 2020, ühes pandeemiaga – siis võeti välja 20 miljardit kupüüri rohkem kui pankadesse sisse maksti. Saksamaal on pandeemiast alates hüppeliselt kasvanud 100- ja 200-euroste rahatähtede käibele laskmine.

Funke Mediengrupi küsitluse kohaselt kardab enam kui 40% sakslastest lähima kuue kuu jooksul elektrikatkestusi. Saksamaa katastroofide eest vastutav amet soovitas inimestel sellisteks hädaolukordadeks hoida kodus sularaha.

Saksamaa panganduspealinna Frankfurdi üks linnavolikogu liige nõudis, et neile peaks tutvustama elektrikatkestuse plaane 17. novembriks. Pangad nõuavad elektrivarustuse eelistamist, kuid ei pea sularahapaanikat mõistlikuks, ehkki plaanide koostamisel osaletakse.

Erakonda AfD kuuluv Markus Fucks ütles, et oleks vastutustundetu, kui elektrikatkestuste puhuks puudub plaan. Teised erakonnad seda seisukohta ei jaga ja süüdistavad Fucksi ja tema parteid paanika külvamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles