Nina vee peal: majandusele prognoositakse siiski väikest kasvu

BNS
Copy
Eesti majandus peaks uuel aastal siiski veidi kasvama.
Eesti majandus peaks uuel aastal siiski veidi kasvama. Foto: Elmo Riig

SEB prognoosib tulevaks aastaks Eestis 0,3-protsendist majanduskasvu, mida on 0,2 protsendipunkti võrra vähem kui augustis avaldatud eelmises prognoosis.

Eesti selle aasta prognoositava majanduskasvu korrigeeris pank tagasi kevadel eeldatud 0,6 protsendile, mida on võrreldes augustis avaldatud prognoosiga 0,6 protsendipunkti vähem, teatas SEB. 2024. aastal ootab pank jätkuvalt 3,5-protsendist majanduskasvu.

Ka Läti ja Leedu 2023. aasta majanduskasvu ootusi korrigeeris pank allapoole – Läti sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasvuks prognoosib pank augustis eeldatud 1,3 protsendi asemel 1,1 protsenti ja Leedus 0,5 protsendi asemel 0,1 protsenti.

Tänavuse aasta prognoosid liikusid teistes Balti pealinnades erisuunaliselt – Lätis korrigeeris SEB 2022. aasta eeldatava majanduskasvu 2,5 protsendilt 1,5 protsendile, Leedus aga tõstis 1,5 protsendilt 2,2 protsendini.

Euroalal ootab pank tänavu 2,7 protsendi asemel 3,2-protsendist majanduskasvu, 2023. aastal aga 0,3-protsendise kasvu asemel hoopis 0,4 protsendi suurust majanduslangust.

SEB peaökonomisti Jens Magnussoni sõnul on majandusaktiivsus lühiajaliselt püsinud, mis on positiivne, kuna võimaldab rohkem aega valmistuda praeguste väljakutsetega ning ka eelseisev tööpuuduse periood võib olla lühem.

«Kuid püsivat leevendust on raske ette näha seni, kuni püsivad põhiprobleemid, mis on seotud inflatsiooni, energiavarustuse ja geopoliitiliste segadustega,» nentis Magnusson.

Ajaloolises võrdluses jääb majandussurutis SEB vaates aga siiski võrdlemisi leebeks ja 2024. aastal oodatakse, et Majandusliku Koostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riikide majandused kasvavad 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles