Nafta hind languses ⟩ OPEC kärpis naftanõudluse kasvuprognoosi (1)

PM Majandus
Copy
Naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) logo väljaspool selle peakorterit Viinis.
Naftat eksportivate riikide organisatsiooni (OPEC) logo väljaspool selle peakorterit Viinis. Foto: LEONHARD FOEGER

OPEC vähendas esmaspäeval viiendat korda alates aprillist oma prognoosi 2022. aasta ülemaailmse naftanõudluse kasvu kohta ja kärpis veelgi järgmise aasta näitajat, viidates kasvavatele majandusprobleemidele, sealhulgas kõrgele inflatsioonile ja intressimäärade tõusule.

Nafta nõudlus kasvab sel aastal 2,55 miljonile barrelile päevas ehk 2,6%, teatas Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) oma kuuaruandes. Hinnang on 100 000 barrelit madalam kui pakkus OPECi eelmine prognoos, vahendab Reuters.

«Maailmamajandus on 2022. aasta neljandas kvartalis sisenenud olulise ebakindluse ja kasvavate väljakutsete perioodi,» ütles OPEC aruandes. «Langusriskide hulka kuuluvad kõrge inflatsioon, rahapoliitika karmistamine suurte keskpankade poolt, kõrge riigivõla tase paljudes piirkondades, pingestuvad tööturud ja püsivad tarneahela piirangud.»

New Yorgi ja Londoni naftahinnad liikusid esmaspäeval uudise tõttu miinusesse. Toornafta tehingute hind New Yorgi börsil alanes 3,5 protsendi võrra ja sulgus 85,87 dollaril barrelist. Londoni Põhjamere brendi lepingute hind vähenes 3,0 protsenti ja jäi pidama 93,14 dollaril barreli eest.

See aruanne on viimane enne 4. detsembri OPEC+ kohtumist, kus on kohal OPEC ja selle liitlased eesotsas Venemaaga. Grupp, mis hiljuti vähendas tootmise eesmärke, jääb ettevaatlikuks, tsiteeriti eelmisel nädalal OPEC+ de facto liidri Saudi Araabia energiaministrit.

Järgmiseks aastal prognoosib OPEC, et naftanõudlus kasvab 2,24 miljoni barreli võrra ööpäevas, mis on samuti 100 000 barrelit vähem kui varem prognoositud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles