Rahvusvaheline Valuutafond näeb kasvuriske eelkõige Euroopas

PM Majandus
Copy
Ehitusplats: muret teevad kasvavad kulud ja ebakindlad tarneahelad
Ehitusplats: muret teevad kasvavad kulud ja ebakindlad tarneahelad Foto: Reuters

Rahvusvaheline Valuutafond reeglina väldib tabavaid sõnu, kui tegemist on maailmamajanduse arenguga, kuid käesolev prognoos tavapärasest erinev, vahendab Reuters.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) andmetel on maailmamajanduse väljavaated isegi halvemad kui eelmisel kuul prognoositud. Ülemaailmne laenuandja langetas oma 2023. aasta majanduskasvu prognoosi 2,7 protsendile eelmise kuu 2,9 protsendilt, teatas IMF pühapäeval.

Viimased näitajad kinnitavad, et maailmamajanduse väljavaated on üha süngemad, eriti Euroopas, seisab Rahvusvahelise Valuutafondi blogipostituses, mis on koostatud G20 tippkohtumiseks Indoneesias.

IMF süüdistab selles korraga mitut tõsist põhjust. Majandust on negatiivselt mõjutamas rahapoliitika karmistamine, kõrge ja ulatuslik inflatsioon, nõrk kasvutempo Hiinas ning Venemaa sissetungist Ukrainasse tingitud jätkuvad tarneahela häired ja toiduga seotud ebakindlus.

«Maailmamajanduse ees seisvad väljakutsed on tohutud ja nõrgenevad majandusnäitajad viitavad edasistele raskustele,» ütles IMF, lisades, et praegune poliitiline keskkond on ebatavaliselt ebakindel. Energiakriisi süvenemine Euroopas mõjutaks ühtlasi oluliselt majanduskasvu ja tõstaks inflatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles