Energiaturu ülevaade Eesti Energia: Euroopa riigid otsivad viise elektri säästmiseks

BNS
Copy
Elektriliinid Prantsusmaal.
Elektriliinid Prantsusmaal. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Eesti Energia turuanalüüsi strateegi Olavi Milleri sõnul otsivad Euroopa riigid variante elektritarbimise vähendamiseks, näiteks Soome Fingrid kutsub Soome tööstust ja avalikke asutusi üles registreerima ennast vabatahtlikuks elektri tarbimise piirajaks.

 

Kui elektripuudujääk tekiks, siis piiratakse vabatahtlike elektritarbimist esimesena ja kui hästi läheb võikski sellest piisata, et tipunõudlus ära katta, selgitas Miller pressiteates.

Suurbritannia põhivõrguettevõte käivitas talviste elektrikatkestuste vältimiseks käivitas aga uudse meetme, mille alusel makstakse energiamüüjatele elektri mittekasutamise eest. «Programmi eesmärk on ärgitada kliente nihutama oma elektritarbimist tipptundidelt väiksema tarbimisega ajale, kui tootmisega on kitsas käes. Võrguettevõte loodab, et nii väheneb koormus nii tootjatele kui elektrivõrgule,» märkis Miller.

Samas Prantsusmaa energiaregulaator edastas tarbijatele sel nädalal tungiva palve vähendada tuleval talvel energiatarbimist, et vähendada elektrikatkestuste ohtu. Probleem on strateegi sõnul tõsine, sest kütteperioodi alguseks on töökorras vaid pool riigi tuumaelektrijaamadest ja Vene gaasi import on sisuliselt katkenud. See on toonud kaasa rekordkõrge hinnaga elektriimpordi naaberriikidest ja võib väga külma talve korral viia elektrikatkestusteni.

Ühtlasi teatas Prantsusmaa, et korjab energiakriisi põhjustatud ülikõrgete hindadega rekordkasumeid teeninud taastuvenergiaettevõtetelt kahe aasta jooksul 30,9 miljardit eurot. «See katab aga vaid osa riigi leevendusmeetmetest, kuivõrd selle ja järgmise aasta jooksul plaanib Prantsuse valitsus majapidamisi ja ettevõtteid toetada umbes 100 miljardi eurorga. Saksamaa teatas samal ajal, et subsideerib energiahindu 83,3 miljardi euroga,» tõi Miller välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles