Kahe popikooni vihavaen ähvardab nurjata muusikaajaloo suurtehingu

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Pink Floyd müüb küll oma salvestuste õigusi, samuti õigusi kasutada oma nime, pilti ja sarnasust, kuid mitte reklaami või filmi tegemise õigusi. Teatud lugude autoriõigused, aeguvad Ühendkuningriigis aga juba paarikümne aasta pärast.
Pink Floyd müüb küll oma salvestuste õigusi, samuti õigusi kasutada oma nime, pilti ja sarnasust, kuid mitte reklaami või filmi tegemise õigusi. Teatud lugude autoriõigused, aeguvad Ühendkuningriigis aga juba paarikümne aasta pärast. Foto: Stefan Wermuth

Briti rokkpunt Pink Floyd üritab müüa rekordilise poole miljardi dollari eest oma muusika kasutamisõigusi, mis võimaldaks luua bändi põhjal uusi kaupu, kuid tehing on jäänud toppama.

Pink Floyd peab läbirääkimisi oma loodud muusika õiguste müümiseks ja taotleb selle eest vähemalt 500 miljonit dollarit. See teeks sellest ajaloo ühe suurema muusikamüügitehingu.

Raha rahaks, kuid bändi liikmete omavahelisele kokkuleppele jõudmine on osutunud väljakutseks, arvestades, et kaks peamist laulukirjutajat, Roger Waters ja David Gilmour on olnud vaenujalal aastakümneid, kirjutas Bloomberg.

Kuud on läinud, kuid bänd pole kokkuleppele jõudnud. Potentsiaalsete pakkujate nimekiri on kahanenud ja koos sellega ka tehingu hinnanguline väärtus. Lihtsaim seletus on see, et bänd küsis liiga palju raha. Sellele on põrkunud tänavu nii Concord Musicu, Roundhill Musicu, Anthemi, Tempo ja BMI müügikatsed.

Tõusvad intressimäärad vähendavad samuti ostjate arvu. Üks kõige agressiivsem ostja, Hipgnosis Songs, on oma finantspartnerite kontrolli all. Pink Floyd peaks aga suutma taluda majanduslikku vastutuult, mis sunniks teda leppima väiksema summaga.

Autoriõigused aeguvad

Sellel konkreetsel müügiprotsessil on aga veel üks aga, mis on potentsiaalsete ostjate silmis kauba väärtust vähendanud. Bänd müüb küll oma salvestuste õigusi, samuti õigusi kasutada oma nime, pilti ja sarnasust, kuid teatud lugude autoriõigused, vähemalt Ühendkuningriigis, aeguvad paarikümne aasta pärast.

Seega ei müü bänd avaldamiskataloogis olevate laulude õigusi, mida on vaja laulu litsentsimiseks reklaami või filmi jaoks. Bänd kiidab paljudel juhtudel kasutusviisi eelnevalt heaks, kuid selle heakskiidu saamine on probleem bändi puhul, kes ei suuda milleski kokku leppida.

Laulja ja bassimees Roger Waters lahkus bändist 1985. aastal ning kaebas oma endised kaaslased selle nime kasutamise pärast kohtusse. Ta tahtis, et bänd lõpetaks. David Gilmour ja Nick Mason on jätkanud plaatide väljaandmist ja tuuritamist Pink Floydi nime all.

Punt on siin või seal esinemiseks taas kokku tulnud, kuid ei jõua ühele lainele vaatamata võimalusele teenida sadu miljoneid dollareid.

Sama kehtib ka praeguse müügitehingu kohta. Kui üks pakkuja küsis üksikasju selle kohta, kellele mis ja kus täpselt kuulub, ei saanud ta bändi nimel töötavalt Ingenious grupilt Gilmouri ja Watersi otsest vastust. Enamik huvilisi ütleb, et nad pole nädalaid müüjatest midagi kuulnud.

Huvilisi on

See ei tähenda, et müük oleks hukule määratud. Sony Corp ja BMG peavad endiselt kõnelusi. Pink Floyd on saanud vähemalt ühe pakkumise, mis on üle 400 miljoni dollari, ja üks potentsiaalne ostja peab endiselt müüjatega regulaarselt kõnesid. Kuid mida kauem protsess venib, seda rohkem tundub, et bändiliikmete vaheline sisetüli läheb neile maksma järjekordse palgapäeva.

Legendaarne rokkbänd andis aastatel 1967–2014 välja 15 stuudioalbumit, mille hulgas on kolm kõigi aegade enim kuulutatud ja enimmüüdud albumit: «The Dark Side Of The Moon» (1973), «Wish You Were Here» (1975) ja «The Wall» (1979).

Ameerika plaaditööstuse assotsiatsiooni andmetel on bänd müünud ​​ainuüksi USA-s 75 miljonit plaati, mis tõstab ta kõigi artistide arvestuses 10. kohale ja ajaloo enimmüüdud teoste hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles