Miljonid kaovad minutitega: investorid põgenevad Eesti ettevõttest (4)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Börsilangus. Foto on illustreeriv.
Börsilangus. Foto on illustreeriv. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Eesti krüptovarade kauplemise platvorm Change oli täna kella 13 kaotanud 80 protsenti enda Funderbeami pandud osaluse väärtusest.

Krüptoidu Change'i osakutega kauplemine oli idufirmade kauplemisplatvormil Funderbeam peatatud 27. maist kuni tänaseni, kuna ettevõte pidas läbirääkimisi strateegilise partneriga osaluse müümiseks. Möödunud reedel teatas Change, et kokkuleppele ei jõutud ning alates esmaspäevast saab osakutega taas kaubelda.

Täna kell 8 Funderbeamis alanud kauplemisperioodi on saatnud aga suur müügilaine. Ettevõtte osak oli kella 13.10 seisuga odavnenud 80 protsenti. Kui 27. mail vahetas viimane osak omanikku hinnaga 1,07 eurot, siis täna viis tundi pärast turu avanemist kauples Change 0,21 sendi peal. 

Kui 27. mai viimase tehingu järel võis Change'i turuväärtuseks hinnata 84 miljonit, siis keskpäevaks oli ettevõtte turukapitalisatsioon kukkunud 16,6 miljonini.

Samas tuleb märkida, et Funderbeami vähese likviidsuse tõttu piisab kümnete miljonite väärtuse muutuseks vaid tagasihoidlikust kauplemismahust. Kell 15.10 seisuga oli tehinguid tehtud 100 411 osakuga väärtuses 22 257 eurot.

Raha saab otsa

Kui tänavu esimese kvartali lõpus raporteeris Change, et neil on investoritelt saadud rahast alles 13,1 miljonit, millest jätkub järgmiseks 18 kuuks, siis kolmanda kvartali lõpus oli rahavaru kahanenud 5,7 miljonile ning ettevõte hindas, et sellest piisab järgmise 9 kuu üleelamiseks.

Change'i kolmanda kvartali tulemustest selgub, et ettevõtte kolme kuu käive langes aastatagusega võrreldes 2,5 korda, miljonilt 460 000 eurole. 

Ka Change'i rakenduse allalaadimiste arv on langustrendis. Kui eelmise aasta kolmandas kvartalis laadis krüptokauplemisrakenduse alla 37 500 kasutajat, siis tänavu oli juulist kuni oktoobrini allalaadimisi 12 200. Ettevõtte teatel on kauplemismahud nende keskkonnas aga aastatagusega võrreldes suurenenud: lõppenud kvartalis tehti Change'i kaudu tehinguid 100 miljoni euro väärtuses, väidab ettevõte. 

Change'i tegevjuht Kristjan Kangro (paremal).
Change'i tegevjuht Kristjan Kangro (paremal). Foto: Change

Funderbeam on seadnud Change'i osakule 24 tundi kestva turuotsinguperioodi (hinnakoridor on seatud 90 protsendini), mis võimaldab investoritel leida ettevõtte n-ö õiglane turuhind. Tavapäraselt kehtib Funderbeamis hinnakoridor, mis võimaldab investoritel sisse anda ordereid, mis erinevad viimase viie päeva keskmisest osaku hinnast kuni 20 protsenti.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles