Eluasemekulude osakaal on jõudnud 25 protsendini eurooplaste sissetulekust

BNS
Copy
Vannituba. Kraanist voolav soe vesi ampsab järjest suurema tüki eurooplaste sissetulekust.
Vannituba. Kraanist voolav soe vesi ampsab järjest suurema tüki eurooplaste sissetulekust. Foto: Pexels / CC0 Licence

Hinnatõus jõuab tarbijateni, Eurostati anmetel kulus Euroopa Liidu elanike tarbimiskulutustest mullu veerand eluasemekuludele. 

2021. aastal kulutasid Euroopa Liidu (EL) leibkonnad 25 protsenti tarbimiskulutustest eluasemele, veele, elektrile, gaasile ja muudele kütustele, mis teeb sellest suurima kuluartikli, edestades toiduaineid ja mittealkohoolseid jooke, millele kulus 14 protsenti ning transpordikulusid ja kulusid mitmesugustele kaupadele ja teenustele, mis moodustasid mõlemad 12 protsenti tarbimisest.

2021. aastal kasvasid leibkondade tarbimiskulutused EL-is 2020. aastaga võrreldes 4 protsenti. Võrreldes 2019. aastaga olid leibkondade tarbimiskulutused 2021. aastal siiski 4 protsendi võrra väiksemad, teatas Eurostat.

Kuigi 2021. aastal näitasid kõik leibkondade kulutuste tarbimisartiklid 2020. aastaga võrreldes positiivset trendi, ei olnud see alati piisav, et kompenseerida pandeemiast põhjustatud märkimisväärset vähenemist. Seetõttu jäi leibkondade tarbimine mullu endiselt 2019. aasta mahule alla restoranide ja hotellide, transpordi, vaba aja veetmise ja kultuuri ning rõivaste ja jalatsite osas.

Samas ületasid kodumajapidamiste tarbimiskulutused side-, toidu ja mittealkohoolsete jookide- ja tervise valdkonnas nii 2020. kui ka 2019. aasta taset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles