Swedbank hindab võlakirjade pikaajalise tõusufaasi lõppenuks

BNS
Copy
Swedbank investeeringute strateeg Tarmo Tanilas. Foto Madis Veltman, Postimees.
Swedbank investeeringute strateeg Tarmo Tanilas. Foto Madis Veltman, Postimees. Foto: Madis Veltman

Swedbanki investeeringute strateegi Tarmo Tanilase sõnul on sellel aastal võlakirjade pikaajaline tõusufaas läbi, kuna kõrgemad intressimäärad tõstavad võlakirjade jooksvat tulumäära ja alandavad nende hinda.

Kiire intresside tõus on Tanilase sõnul paljude võlakirjade turuhinnad viinud alla nende nominaalväärtuse ning nende positsioone realiseerides kaotaks esmaemissioonist võlakirju ostnud investor raha. «Oluline on aru saada, et kui tegemist on korraliku finantsvõimekusega ettevõtte või riigi võlakirjaga, siis võimaluse korral tasub neid võlakirju nende lunastamistähtajani hoida,» märkis Tanilas pressiteates, lisades, et sellisel juhul teenib investor võlakirja ostmise hetkel tootlust, mida turg talle pakub. 

«Investorid on kaua kogenud olukorda, kus pikaajalised intressimäärad on lühiajalistest kõrgemad. Normaalses majandusolukorras peabki see nii olema, sest pikemaks ajaks raha välja laenates nõuavad investorid selle eest kõrgemat riskipreemiat. Praegu elame aga maailmas, kus lühiajalise laenu eest nõutakse kõrgemat intressi kui pikaajalise laenu eest,» selgitas strateeg.

Tanilase sõnul on võlakirjade tulukõver ümber pööratud ning see on olnud üks usaldusväärsemaid indikaatoreid peagi saabuvast majanduslangusest. «Viimane ei tähenda aga ilmtingimata, et finantsturgudel ei võiks asjad vaikselt juba paremaks minna. Inflatsioonitempo pidurdumine ning eeskätt keskpankade signaalid, et intresside tõstmise pärast ei pea enam muretsema, on kaks peamist indikaatorit, mis finantsturgudele suure kergendusralli võivad tuua,» sõnas ta.

Investoritel oli kuni eelmise aasta lõpuni pisut enam kui kümne aasta jooksul võimalik nautida madalamaid intressimäärasid, mis meelitas enim kapitali kinnisvarasse ning aktsiatesse. «Madalam kapitalihind alandas võlakirjade tulumäärasid ning tõstis nende hinda. Investoril on võlakirjadelt võimalik teenida võlakirja hinnamuutuse ja intressimaksete kaudu. 1000 euroga esmaemissioonist ostetud kümneaastast võlakirja oli soovi korral finantsturul võimalik müüa tema nominaalhinnast tunduvalt kõrgema hinnaga,» ütles Tanilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles