ELi sanktsioonid ei peata täielikult Vene nafta Euroopasse jõudmist (1)

PM Majandus
Copy
Venemaa lipu all sõitev naftatanker Türgis.
Venemaa lipu all sõitev naftatanker Türgis. Foto: YORUK ISIK

Euroopa Liidu eelseisvad sanktsioonid Venemaalt pärit naftaimpordi suhtes ei ole päris nii piiravad, kui need esmapilgul tunduvad, kirjutab Bloomberg.

Ehkki järgmisel aastal keelatakse peaaegu kogu toornafta ja rafineeritud naftatoodete otsene meritsi import, on siiski võimalik, et Venemaa naftamolekulid jõuavad Euroopa Liitu seaduslikul teel. Seda tuleb lihtsalt veidi teisiti korraldada ja siinkohal tulevad mängu nafta rafineerijad.

ELi tulevaste sanktsioonide kohaselt saab väljaspool ELi asuv rafineerimistehas endiselt osta Venemaa toornaftat ja seda tõenäoliselt palju odavamalt kui ülemaailmne toornafta võrdlushind, sõltuvalt hinnalae lõplikust tasemest.

ELi suunistes on aga sätestatud, et Vene toornaftast kolmandas riigis toodetud ja sealt eksporditud rafineeritud naftatooted ei kuulu sanktsioonide alla, kuna neid ei peeta Venemaa päritolu toodeteks.

Teisisõnu, kui Venemaalt pärit toornafta tuleb rafineerimistehasest välja, olles töödeldud sellisteks kütusteks nagu diisel ja lennukikütus, võib seda seaduslikult ELi tarnida, ütles üks bloki sanktsioonimäärustega kursis olev isik Bloombergile ning sellest on võimalik lõigata suurt kasu.

Seda võimalust mainis ka Shelli tegevjuht Ben van Beurden enne ELi sanktsioonide lõplikku kehtestamist: «India rafineerimistehasest väljuvat diislikütust, mille allikaks on Vene toornafta, käsitatakse India diislikütusena.»

ELi juhised Vene kütuse kohta, mis on lihtsalt segatud teistes riikides valmistatud mitte-Vene naftatoodetega, on aga vähem andestavad. Näiteks kui Venemaa diislikütust segatakse muudest riikidest pärit molekulidega, siis ei saa seda toodet ELi tarnida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles