Vaene Moldova vajab energiakriisiga võitlemiseks üle miljardi euro

Copy
Elektrijaam Chișinăus, Moldovas.
Elektrijaam Chișinăus, Moldovas. Foto: DUMITRU DORU

Moldova vajab täiendavalt 1,1 miljardit eurot, et talve üle elada, kuna neil on tõsine energiapuudus, ütles Moldova välisminister reedel AFP-le.

 

Rumeenia ja Ukraina vahel asuv väike ja vaene endine nõukogude vabariik on viimastel nädalatel olnud energiapuuduses, sest Venemaa, kes varustab Moldovat pea täies ulatuses gaasiga, on vähendanud tarneid.

Ka Ukrainast pärit elektrienergia on muutunud napiks, sest Venemaa on veebruaris Moskva poolt alustatud sõja raames Ukraina elektrijaamadele löögi andnud.

«Meie olukord on väga, väga keeruline,» ütles välisminister Nicu Popescu Pariisi Rahufoorumi raames.

«Meie riik on nii sõjaliselt kui ka energeetika ja majanduse osas ohus,» ütles ta, lisades, et 2,6 miljoni elanikuga Moldova otsib alternatiivseid energiaallikaid ning et olukord muutub sel talvel veelgi raskemaks.

Tema sõnul suudaks Moldova 1,1 miljardi euro eraldamise korral hakkama saada kuni aprillini, kuigi täpsed vajadused on ebaselged.

Tema märkused tulid päev pärast seda, kui Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas 250 miljoni euro suurusest finantsabist Moldovale, et aidata neil energiakriisiga toime tulla.

«Euroopa solidaarsus Moldovaga on vankumatu,» ütles von der Leyen pealinnas Chișinăus toimunud pressikonverentsil, kus kuulutati välja energiapakett.

Paketi kohaselt saab Moldova alates järgmisest jaanuarist 100 miljonit eurot toetusi ja 100 miljonit eurot laene, et aidata neil rahuldada oma gaasivarustuse vajadusi.

Moldova Euroopa-meelne president Maia Sandu on süüdistanud Venemaad selles, et nad kasutavad energiaressursse kui demokraatia vastu suunatud relvi.

Tema sõnul vähendab Venemaa energiahiid Gazprom tarneid sel kuul eeldatavasti poole võrra.

Moldova esitas ametliku taotluse Euroopa Liiduga ühinemiseks kohe pärast seda, kui Venemaa tungis veebruaris Ukrainasse.

Reedel ütles Popescu, et ta loodab, et 21. novembril Pariisis toimuv abiandjate konverents annab uusi rahalisi vahendeid pärast kahte eelmist sellist kohtumist sel aastal, mille käigus koguti kokku umbes 600 miljoni euro väärtuses lubadusi.

See raha sisaldas aga varasemate lubaduste kinnitamist, ütles ta, ja osa sellest rahast kasutatakse 80 000 Ukraina põgeniku abistamiseks riigis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles