Heido Vitsur: Eesti majandus on hinnatõusuga kohanenud

BNS
Copy
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

LHV majandusanalüütiku ja endise presidendi majandusnõuniku Heido Vitsuri sõnul on hinnangud väliskaubandusele praeguse hinnatõusu ja tarneahelate häirituse tingimustes tavapärasest küll tunduvalt küsitavamad, ent võib siiski loota, et Eesti majanduses on mingi kohandumine muutunud olukorraga toimunud.

Vitsuri sõnul on Eesti päritolu kaupade eksport on kahel järjestikusel kuul kasvanud.

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport jooksevhindades septembris võrreldes 2021. aasta sama kuuga 14 protsenti ning import 19 protsenti, kolmandas kvartalis tervikuna suurenes eksport 16 protsenti ja import 22 protsenti.

«Samas püsib oht, et seda kasvu võivad eelolevatel kuudel takistama juba praegu selgelt nähtavad raskused toorme impordiga, samuti retsessioonioht mitmete oluliste kaubanduspartnerite juures, eriti Saksamaal,» kommenteeris Vitsur BNS-ile.

Probleemiks on analüütiku hinnangul ka Eesti suurtööstuse võime kõrgete energiahindade juures edukalt konkureerida välis- ja ka siseturul olukorras, kus mitmete konkurentide juures rakendatakse enam meetmeid inflatsiooni ja palkade kontrollimiseks aga ka ettevõtete otseseks toetamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles