Austraalia palub Hiinal kaubandustõkked kaotada

BNS
Copy
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: Peeter Langovits / Postimees / Scanpix

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles reedel, et palub Hiina presidendil Xi Jinpingil kaotada miljardeid dollareid maksma minevad kaubandustõkked, kui nad järgmisel nädalal esimest korda kohtuvad.

Mõlemad osalevad Indoneesias Bali saarel peetaval G20 ja pärast seda Tais Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisel.

Albanese sõitis reedel Kambodžasse Ida-Aasia tippkohtumisele, aga sellest Xi osa ei võta.

Hiina ja Austraalia juhi otsekohtumine tähendaks Austraalia eelmise valitsuse üheksa-aastase võimu ajal sügavale langusse vajunud kahepoolsete suhete taastumist.

Hiina keelas kohtumised

Peking on keelanud ministrite tasemel kohtumised Austraaliaga ning kehtestanud viimastel aastatel rea ametlikke ja mitteametlikke kaubandusbarjääre veinile, söele, veiselihale, mereandidele ja odrale, mis on läinud Austraalia eksportijatele maksma 20 miljardit Austraalia dollarit (13 miljardit eurot) aastas.

Albanese ütles Kambodžasse sõidu eel, et esialgu ei ole kohtumine Xiga veel «lukus».

«Me võtame järgmise üheksa päeva jooksul osa samadest konverentsidest, vähemalt kahest neist (G20 ja APEC). Ja kohtumine oleks teretulnud, kui see sel ajal toimuks,» ütles Albanese.

Hiina majandussanktsioonide tühistamine oleks suhete normaliseerimiseks esmane, sõnas ta.

Austraalia jääb endale kindlaks

«Me tahame näha suhteid Hiinaga koostööna, kus meie jääme oma Austraalia väärtuste juurde kindlaks, seal kus vaja,» rõhutas Albanese.

Kahe riigi suhted kiskusid kiiva mitmel põhjusel, üks neist oli Austraalia nõue, et viidaks läbi sõltumatu uurimine COVID-19 pandeemia puhkemise kohta. Oma osa etendas ka Hiina telekomihiiule Huawei määratud keeld osaleda Austraalia 5G võrgus, mida põhjendati julgeolekukaalutlustega.

Hiina suursaadik Austraalias Xiao Qian ütles augustis, et Peking arutab Canberraga, kas Albanese ja Xi kohtumine novembris G20-l on teostatav.

Hiina ingliskeelne ajaleht People’s Daily teatas sel nädalal, et pärast Albanese vasktsentristliku Tööpartei võimuletulekut mais on ilmunud märgid kahepoolsete suhete taastamise väljavaadetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles