Eestil on probleeme Venemaa ja Valgevene pensioniülekannetega

BNS
Copy
Vene rublad. Pilt on illustratiivne.
Vene rublad. Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Sotsiaalkindlustusametil ei õnnestu pensioniraha ülekanded Venemaale ja Valgevenesse. Nüüd pöördus amet välis-, sotsiaal- ja rahandusministeeriumi poole, et asjas selgust saada.

«Pensioniraha maksmine riikide vahel on oluliselt häiritud ning lepingute täitmine osutunud peaaegu võimatuks,» nentis ameti peadirektor Maret Maripuu ministeeriumidele saadetud kirjas. Suured probleemid on näiteks Venemaale saadetud kolmanda kvartali pensionirahaga.

Maripuu selgitas, et Eesti kandis pensioniraha õigel ajal üle nii Venemaale kui ka Valgevenele, kuid Vene poolel ebaõnnestus pensioniraha ülekanne kolm korda.

«Neljanda variandina kandis Venemaa Föderatsiooni Pensionifond 1 052 802,86 eurot pensioniraha sotsiaalkindlustusameti ettepanekul ning sotsiaalministeeriumi nõusolekul Valgevene Priorbanki sotsiaalkindlustusameti arvelduskontole. Ebaõnnestus aga meie katse kanda see summa üle Swedbanki,» selgitas Maripuu.

Kolmanda kvartali eest pole oma pensioni seetõttu saanud 4038 Eestis elavat inimest.

Amet püüab saada selgust, kas Valgevene pangast õnnestub Eestisse raha üle kanda, ent kui see siiski ei õnnestu, võiks Maripuu sõnul raha kasutada Valgevenes pensionide maksmiseks. Sellega saaks kaetud kolme kvartali maksed, sest ühe kvartali makse on ligikaudu 320 000 eurot.

Eesti võiks aga leida raha, et maksta erandkorras välja 4038 inimese kolmanda kvartali pension. «Selle lahenduse puhul tagame Valgevene lepingu kohustuste täitmise vähemalt järgmised kolm kvartalit ja hoiame kokku ülekandekulusid, mis kaasnevad makseteg Priorpanka. Pealegi pole kindlust, et meie ülekanded Priorbanka õnnestuvad,» tõdes Maripuu.

Eesti makstavat pensioni saab Venemaal ligikaudu 4400 inimest ja ülekantav summa on ligikaudu 3 miljonit eurot. Venemaaga tuleb neljanda kvartali pensioniraha vahetada juba 25. novembriks, Valgevenega peab neljanda kvartali pensioniraha olema vahetatud 10. detsembriks.

Lepingu kohaselt tuleb pensioniraha üle kanda vastavalt Vene ja Valgevene rublades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles