Taristuehituse liit: teedeehituseks võiks võtta laenu (4)

BNS
Copy
Tallinna-Tartu maantee, Võõbu uus teelõik
Tallinna-Tartu maantee, Võõbu uus teelõik Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Eesti Taristuehituse Liidu ja TREV-2 juhatuse esimees Sven Pertens ütles neljapäeval teedevõrguteemalisel konverentsil, et kuna Eesti laenukoormus on väike, võiks riik võtta teedeehituseks laenu.

Rahandusministeeriumi asekantsler Sven Kirsipuu ütles konverentsil, et riik on keerulises olukorras, kus näeb erinevate valdkondade muresid. «Kõigeks pole võimalik raha leida, vähemalt mitte sellise maksukoormuse juures, nagu Eestis on,» nentis Kirsipuu.

Kirsipuu lisas, et kindlasti ta ei arva, et teehoidu poleks vaja enam raha panna. «Aga midagi pole teha, tee-ehitus konkureerib õpetajate palgaga. Kõigeks ei jätku,» ütles Kirsipuu pressiteate vahendusel.

Pertens ei nõustu Kirsipuu väitega, et teedevõrgu arendamisse raha leidmine tuleks millegi muu arvelt. «Meil on laenukoormus väike, võiksime võtta laenu,» ütles Pertens. Tema sõnul peavad taristuehitusettevõtted hakkama oma tegevust kokku tõmbama, jääb aga küsimus, mida teha hangitud tehnika ja väljaõpetatud inimestega ning kust neid paremate aegade saabudes jälle kiiresti tagasi saada.

Transpordiameti peadirektori asetäitja Ele Reiljan leidis, et taristuehitust aitaks mõni sihtotstarbeline maks. «Me saame Euroopast raha, mille eest teid ehitada, kuid meil on vaja ka riigieelarvest raha lisada. Ja kui me vaatame järgmise aasta eelarvet, siis me eriti ehitada ei saa,» nentis Reiljan. «Pikemat ettevaadet aitaks teha näiteks mõne maksu olemasolu. Paljud Euroopa riigid kasutavad automaksu,» lisas ta.

Kirsipuu sõnul on viimase viie aastaga riigis juba tehtud palju otsuseid laenu arvelt. «Lähiaastatel on riigi laenukoormus juba problemaatilise lähedal,» tõdes Kirsipuu. Teemaks aga ei pruugi tema sõnul Eestis toimida, sest siin saab lihtsalt ja kiiresti kasutada alternatiivseid teid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles