Üüriliste karm elu: tuleb edasi töötada, pensionist ja säästudest ei ela ära

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Pensionipõlves üüripinnal elamine võib tähendada vajadust surmani töötada
Pensionipõlves üüripinnal elamine võib tähendada vajadust surmani töötada Foto: Reuters/ScanPix

Trudy Coles ja tema mees Ron on 71-aastased ja võiksid olla ammu pensionil, kuid sellist valikut neil pole.

Paar ei saa pensionipõlve nautida, kuna nende säästudest ja pensionist ei piisa üüri ja arvete maksmiseks, kirjutab BBC.

Elamispindade heategev organisatsioon Shelter küsitles 2000 vanemat kui 55-aastast inimest ja leidis, et et enam kui veerand on jäänud hätta üüri tasumisega. Tänavu abi palunud 65-aastastest ja vanematest 29 protsenti kardab jääda kodutuks. Eelmisel aastal elas sellises hirmus 21 protsenti vastanutest.

«Me peame jätkama töötamist, kui tahame siin elada,» ütles proua Coles. «Ma kardan, et mis siis saab, kui jään haigeks või kaotan töö. Ma ei usu, et me veaks siis välja.»

Nad üürivad Hampshire'is kahe magamistoaga korterit 900 naela eest kuus ning maksude ja arvete tasumiseks kulub veel 400 naela. Sellest jääb üle vaid niipalju, et saab hädavajaliku poest ostetud ja autole kütust. Selle nimel peavad mõlemad töötama.

Proua Coles töötab koka ja ettekandjana 17 tundi nädalas ja tema abikaasa töötab hotellis 32 tundi nädalas. Ainus võimalus, kuidas nad saaks töötamata pensionipõlve nautida, oleks kolimine praegusest elukohast ja lastest-lastelastest kaugemale väiksemasse korterisse.

«Mu suurim hirm on vananedes kodutuks jäämine,» ütles proua Coles. «Väga hirmutav on valikute puudumine.»

Kümne aastaga on Inglismaal oluliselt kasvanud üürikorteris elavate pensionäride arv. Samal ajal tõusevad kogu Ühendkuningriigis üürid, lisaks kallineb toit ja kasvavad elektriarved.

61-aastane üksikema Therese elab 23-aastase tütrega Kentis Tonbridge'is kahe magamistoaga korteris. Tal pole võimalik pensionile jääda. «Ma ei osta sageli rõivaid. Ma lõikan ise oma juukseid ja aitan sellega ka sõpru. Harva lülitan sisse kütte ja söön odavat toitu,» kirjeldas ta oma rahalist olukorda.

Therese teenis lisaks väikesele pensionile kuus 1100 naela. Ta saab ka abiraha 300 naela ja tütar toetab teda 200 naelaga. Tema üür on 985 naela kuus, mis jätab kõigeks muuks vaid 150 naela.

«Kui mu tütar kolib kunagi eraldi elama, siis ma ei tea, kuidas saan siia elama jääda,» ütles ta. «See teeb mind murelikuks. Ausalt öelda ei paista mu tulevik kuigi helge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles