Maiken: lauluõpetaja on nagu arst, kes ei räägi oma patsientidest (1)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Podcast "Karjääripööre", kus on külas laulja Maiken (Kadri Koppel).
Podcast "Karjääripööre", kus on külas laulja Maiken (Kadri Koppel). Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Laulukooli WAF juhataja Maiken sai tuntutuks lauljana, kuid tegeleb juba üle 15 aasta lauljate koolitamisega. Tema soolokarjäär lõppes 2000. aastal pärast häälepaelte operatsiooni. Postimehe uues taskuhäälingus «Karjääripööre» rääkis Maiken põhjustest, mis viisid ta noore lauljana häälekahjustuseni ning sellest, kuidas üleelamine avas talle uue karjääriukse.

Maiken ei soovi nimetada ühtegi õpilast, keda ta on õpetanud, ehhki ta on koolitanud tuntud lauljaid ja osalenud vokaaltreenerina saates «Eesti otsib superstaari» ja «Su nägu kõlab tuttavalt».

Taanis lauluõpetajaks õppides kuulis ta, et enda tegevuse turundamine läbi kuulsate õpilaste pole hea toon. Maiken ja tema kolleegid laulukoolist järgivad õpetust tänini. «See käib meie põhimõtete vastu. Nagu arstid ei räägi oma patsientidest,» selgitas Maiken.

Laulukool WAF tegutseb kolmes Eestis suurimas linnas. Lisaks professionaalsetele lauljatele koolitatakse seal eelmise aasta algusest ka harrastajaid, kes pole seni tõsisemalt laulmisega tegelenud.

Harrastajate laulutunnid kannavad nime «Viisipidamatute kursused». Kursused ostusid niivõrd populaarseks, et kool pidi uute õpilaste vastuvõtu ajutiselt sulgema. «Tundub, et see nišš oli Eesti Vabariigis täiesti täitmata,» lausus Maiken.

Saates tuli juttu ka viie aasta tagusest skandaalist, kus teised lauluõpetajad süüdistasid Maikenit lauluõpilaste hääle kahjustamises. Maiken tunnistas saates, et paradoksaalsel kombel suurendas see lugu õpilaste huvi laulukooli vastu.

Aasta lõpus on Maiken tegev kontserttuuri Valge Gospel korraldamisega. Kontserdil esitab WAF laulukool koos tuntud Eesti lauljatega hitte gospeli võtmes. Esinevad Karl-Erik Taukar, Ott Lepland, Kaire Vilgats, Tanja, Eleryn Tiit. Tuuril osalev Ott Lepland on ise samuti WAF kooli vokaalõpetaja. Tuur kestab 5. kuni 12. detsembrini.

Postimehe uues taskuhäälingus «Karjääripööre» vestleme inimestega, kes on teinud oma tööelus suure muutuse – on lahkunud harjumuspäraselt töölt ja hakanud tegutsema uues valdkonnas. Räägime nende endisest ja praegusest tööst ja karjääripöörde põhjustest. Saadet juhtis ajakirjanik Aimur-Jaan Keskel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles