Circle K: bensiini maailmaturu hind ähvardab kallineda (3)

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Senised rekordhinnad tabasid Eestit juuni alguses.
Senised rekordhinnad tabasid Eestit juuni alguses. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul oli bensiini maailmaturu hind nädala vaates samal tasemel, ent lähitulevikus nähakse turgudel survet hinnatõusule.

Mootorikütuste valmistoodete hinnadünaamika oli Sassi sõnul nädala jooksul hüplik. «Eelmisel reedel saavutas bensiini hind oma novembri tipu, sel nädalal on hinnad allapoole korrigeerunud ja nädala keskmine enam-vähem samal tasemel, võrreldes eelmise nädalaga. Diislikütuse hind on novembri senisest tipust viimastel päevadel samuti allapoole korrigeerunud. Analüütikute ootused on päevade lõikes olnud muutuvad, kuid suures plaanis oodatakse siiski bensiini hinnale pigem langust ning diislikütuse hinnale pigem tõusu,» märkis ta.

Sassi teatel on maailmaturu hindade suurimaks mõjutajaks vähem kui kuu aja pärast kehtima hakkav Euroopa Liidu embargo Vene päritolu toornaftale. «Ei ole välistatud, et tekib olukord, kus diislikütust ei ole Euroopas pakkumises nii palju, kui suur on nõudlus. Nõudlust veab üles eelkõige suurtööstus, kus püütakse seni kasutusel olnud gaasile leida alternatiive ning valdavalt on selleks diislikütus või kütteõli,» selgitas ta ning lisas, et hinda üritab kõrgel hoida ka OPEC. Meie regioonis tõstab diislikütuse hinda ka üleminek talvisele kütusele, lisas Sassi.

Ka tõi Circle K hinnastamisjuht välja, et Vene nafta eksport püsib jätkuvalt kõrgel tasemel. «Näiteks oli möödunud nädalal toornafta eksport Venemaalt viimase viie kuu kõrgemail tasemel. Suurim küsimus on, milliseks kujuneb nõudluse ja pakkumise suhe pärast 5. detsembrit, mil sanktsioonide alla läheb Venemaa toornafta, ning alates 5. veebruarist, mil embargo laieneb ka teistele Vene päritolu naftatoodele,» arutles Sassi.

Ta toonitas, et kuigi kütuse maailmaturuhinnad on volatiilsed, siis tuleb meeles pidada, et maailmaturu sisseostuhindade muutus jõuab Eestisse ligikaudu nädalase viitega. Seega mõjutab Eesti tanklate müügihindu jätkuvalt viimaste nädalate toornafta hinna tõus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles