Uus fosforiidisõda tulekul? Valitsus muudab Eesti maavarade seadust (1)

BNS
Copy
Tükike fosforiiti, diktüoneemakihti ja glaukoniitliivakivi fosfaatsed fragmendid. Tagapool Kabalast pärit puursüdamikud.
Tükike fosforiiti, diktüoneemakihti ja glaukoniitliivakivi fosfaatsed fragmendid. Tagapool Kabalast pärit puursüdamikud. Foto: Peeter Langovits

Valitsus andis töösse uue eelnõu, millega muudetakse mitme maavara kasutuselevõttu lihtsamaks.

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks eelnõu, millega tekib võimalus taotleda lisaks põlevkivile ka teiste maavarade passiivse varu määramist aktiivseks varuks. See toob kaasa maavarade varustuskindluse suurenemise, sest kaevandada saab ainult aktiivsena arvel olevat varu.

Ümberhindamine aitab kaasa ka maavarade säästvale kasutamisele, näiteks kui varem mäetehnilistel põhjustel passiivsena arvel olnud varu kaevandamiseks leitakse sobiv lahendus ja maavara saab aktiivseks ümberhindamise järel kasutusele võtta, selgitas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Ühtlasi nähakse ette, et fosforiidi ja metallitoorme uuringuloa saamisel on eesõigus riigil ning maavarade komisjon hakkab lisaks keskkonnaministeeriumi valdkonnale nõustama ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valdkonda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles