LHV: majapidamiste ja ettevõtjate elu muutub üha keerulisemaks

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
LHV kontor.
LHV kontor. Foto: Mailiis Ollino

Kuigi septembris suurenes Eesti eksport aastavõrdluses 14 ning kolmandas kvartalis tervikuna 16 protsenti, on sisuliselt kogu kasv tulnud kallinenud hindadest. Eesti ekspordi maht hoopis kahaneb, mistõttu muutub ettevõtjate ja majapidamiste olukord üha keerulisemaks, hindab LHV analüütik Kristo Aab.

Kolmandas kvartalis olid ekspordihinnad ligikaudu 25 protsenti kõrgemad kui aasta varem. See tähendab, et püsihindades mõõdetuna vähenes Eesti kaubaekspordi maht samal perioodil peaaegu 10 protsenti. Käesoleva aasta üheksast esimesest kuust on ekspordi maht aastavõrdluses kasvanud vaid kolmel korral – jaanuaris, märtsis ja mais, teatas LHV.

Panga hinnangul andis eksportiva sektori viletsast käekäigust juba mõnda aega tagasi märku toodangumahtude vähenemine tööstuses, sest ligikaudu kaks kolmandiku sealsest toodangust müüakse väljaspool koduturgu. Kolmandas kvartalis kahanes tööstussektori toodang aastavõrdluses 4,5 protsenti, kusjuures negatiivne panus tuli just töötlevast tööstusest.

«Teises kahes tööstussektori harus – energiatootmises ja mäetööstuses – on olukord olnud püsinud veidi parem, kuna soodsad ilmastikutingimused on soosinud kaevetöid ning energiatootmist kannustavad tagant kõrged hinnad ja energiadefitsiit,» ütles Aab.

Ettevõtjate keeruline olukord on tingitud LHV teatel tingitud kõrgetest sisendkuludest, kuid ka välisnõudlus toodangu järele on vähenenud.

Valitsuse toetusmehhanismid hoiavad majapidamiste jaoks ilmselt kõige hullema ära, kuid ettevõtete jaoks on valguskiiri vähe.

LHV majandusanalüütik Kristo Aab

Eesti ettevõtjate konkurentsivõimet halvendavad LHV hinnangul muu hulgas ka välisriikide ettevõtetele jagatavad energiatoetusted. «Tänaseks on aktuaalseks muutunud ka riikidevahelised erinevused ettevõtete toetamisel kõrgete energiakulude osas. Eesti ettevõtted kipuvad siin jääma vaeslapseks, kes peavad ise vaatama, kuidas hakkama saavad. Samal ajal on paljudes teistes riikides valitsus tootmisettevõtetele appi tulnud ning hoiavad toetuste abil nende kulusid rohkem kontrolli all,» kirjutas Aab.

Ettevõtjate ja majapidamiste elu muutub LHV hinnangul lähitulevikus aina keerulisemaks. «Talv seisab alles ukse ees ning kulutused küttele ja energiale suurenevad lähikuudel kindlasti. Ka kõrgemad intressimäärad pole paljudes laenulepingutes veel rakendunud, kuna neid muudetakse vaid paar korda aastas. Üksikud suurettevõtjad on juba teatanud koondamistest ja tegevuse kokkutõmbamisest, mõned suisa pankroti välja kuulutanud. Valitsuse toetusmehhanismid hoiavad majapidamiste jaoks ilmselt kõige hullema ära, kuid ettevõtete jaoks on valguskiiri vähe,» lisas Aab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles