Elukalliduse kriis on vallandanud Euroopas streigilaine (12)

Copy
24-tunnine üldstreik Kreekas.
24-tunnine üldstreik Kreekas. Foto: ACHILLEAS CHIRAS

Elukalliduse kriis on viinud Euroopas streigilaineni. Kolmapäeval korraldati tööseisakuid Belgias ja Kreekas ning lähipäevil on need kavas ka Suurbritannias, Prantsusmaal ja Hispaanias.

Seisakud on tõsine katsumus valitsustele, mis kulutavad juba niigi miljardeid eurosid, et leevendada hinnatõusu kõige hullemaid mõjusid elanikkonna jaoks. Tööliste meeleolu on halvendanud talve algus, mis tõotab energiaarvete kasvu ja prognooside kohaselt ka majanduslangust.

Euroopat on mõjutanud rängalt sõda Ukrainas, mis on süvendanud üleilmset energiakriisi, kiirendanud inflatsiooni ja viinud osa toidukaupade defitsiidini.

Belgias ja Kreekas korraldati kolmapäeval üldstreik, mis häiris liiklust ja ärisid kummagi riigi pealinnas.

Ametiühinguliikmed demonstreerivad kommunaalettevõtte Engie peakontori ees Brüsselis.
Ametiühinguliikmed demonstreerivad kommunaalettevõtte Engie peakontori ees Brüsselis. Foto: Geert Vanden Wijngaert

Brüsselis, Euroopa Komisjoni kodulinnas, avaldati meelt seoses üle 12 protsendi tõusnud hinnakasvuga. Riigi suurim ametiühing FGTB nõuab suuremat manööverdamisruumi palgaläbirääkimistel, kuid valitsus väidab vastu, et palgad on riigis juba niigi inflatsiooniga indekseeritud.

Kreekas puhkesid Ateenas ja Thessaloníkis kokkupõrked, kui noorukid viskasid politsei pihta süütepomme ja neile vastati pisargaasiga. Ateenas valati keskpanga hoone esine üle punase värviga ja rahandusministeeriumi ees visati ühte autosse süütepomm.

Meeleavaldaja viskab Thessaloníkis Molotovi kokteili märulipolitseinike suunas.
Meeleavaldaja viskab Thessaloníkis Molotovi kokteili märulipolitseinike suunas. Foto: ACHILLEAS CHIRAS

Neljapäeval on oodata streike ka Suurbritannias ja Prantsusmaal, kus mõjutatud on ühistranspordiliiklus pealinnades.

Samuti plaanib Ühendkuningriigis lähiajal streigi korraldada medõdede ametiühing RCN, mis ei ole seda oma 106-aastase ajaloo vältel varem teinud. Lisaks on järgmisel nädalal oodata kolmepäevast tööseisakut Heathrow' lennujaamas.

Hispaanias lähevad esmaspäevast tähtajatule streigile veokijuhid, kelle varasem tööseisak märtsis jättis tühjaks poeletid.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles