Brüssel esitles kava anda Ukrainale 18 miljardit eurot majandusabi

Copy
ELi lipp lehvimas Ukraina riigilipu kõrval.
ELi lipp lehvimas Ukraina riigilipu kõrval. Foto: Arnd Wiegmann

Euroopa Komisjon avaldas kolmapäeval ettepaneku anda Ukrainale tuleval aastal 18 miljardit eurot majandusabi.

Plaani kohaselt annab blokk Kiievile 1,5 miljardit eurot kuus 35-aastaste laenude kujul, mille intressimakseid hakkab tasuma Euroopa Liit.

«Esitleme uut finantspaketti Ukrainale ajal, mil see riik vajab hädasti abi ja jätkuvad Venemaa järeleandmatud rünnakud elutähtsa taristu vastu,» ütles komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis.

«Meie finantsabi peab olema stabiilne, struktureeritud ja ennustatav.»

Laenupaketi peavad veel heaks kiitma EL-i liikmesriigid, millest osad on kõhelnud Ukraina kasvavat riigivõlga enda õlule võtmast. Siiski loodab Euroopa Komisjon, et esimene makse tehakse juba jaanuaris.

Seni on blokk saatnud Ukrainale 4,2 miljardit eurot makromajanduslikku finantsabi ja plaanib saata veel 2,5 miljardit eurot novembri lõpuks.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) hinnangul vajab Kiiev tuleval aastal Vene kallaletungi tõttu iga kuu umbes kolm-neli miljardit eurot abi. Brüssel loodab, et ülejäänud osa sellest summast panustavad USA ja teised rahvusvahelised toetajad.

«Tagame, et Ukraina tuleb sellest sõjast välja jõuka riigina, mis on teel Euroopaga lõimumise poole. Seisame koos Ukrainaga nii kaua kui vaja,» ütles komisjoni president Ursula von der Leyen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles