Silmeti emafirma rajab Narva 100-miljonilise magnetitehase (1)

PM Majandus
Copy
Silmeti tehas Sillamäel.
Silmeti tehas Sillamäel. Foto: Marianne Loorents

Silmeti emafirma Neo Performance Materials rajab Narva teadus- ja arenduskeskusega magnetite tootmistehase. Projekti toetab riik õiglase ülemineku fondist 18,75 miljoni euroga ja ettevõte investeerib omalt poolt 81,25 miljonit eurot.

Magnetid valmistatakse haruldastest muldmetallidest ja ümbertöödeldud magnetitest. «Haruldasi muldmetalle sisaldavad magnetid on võtmekomponendiks taastuvenergia tehnoloogias, elektrisõidukites, andmekandjates, olmeelektroonikas, meditsiiniseadmetes ja robootikas. Kuna kogu maailmas tuleb üle minna süsinikneutraalsele majandusele, siis prognoositakse selliste magnetite nõudluse tugevat kasvu,» kommenteeris ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan.

Ta märkis, et praegu ei ole Euroopa Liidus veel jätkusuutlikku magnetite tarneahelat suurema nõudluse toetamiseks, samuti puudub võimalus taaskasutada juba kasutatud magneteid.

«Neo Performance Materials on hea näide Ida-Virumaale oodatavatest tulevikukindlatest investeeringutest. Loodan, et see esimene pääsuke on inspiratsiooniks ka teistele ettevõtetele nii piirkonnast kui rahvusvaheliselt, kes on kaalumas õiglase ülemineku meetmetes osalemist. Samuti näitab see kohalikele peredele ja piirkonna noortele, et nende tulevik Ida-Virumaal saab minna tõusujoones,» kommenteeris riigihalduse minister Riina Solman.

Tehase ehitamine aitab majandus- ja kommunikarsiooniministeeriumi teatel ellu viia rohepoliitilisi kokkuleppeid ja loob piirkonda uusi kõrgepalgalisi töökohti. Tehases toodetud magnetid leiavad kasutust elektrisõidukites, tuuleenergia generaatorites ja teistes rohetehnoloogiates.

«Neo Performance Materials investeeringud aitavad Ida-Virumaa regiooni luua väga suure hulga uusi kõrge lisandväärtusega töökohti ning viia senise Silmeti toodangu väärtusahelas olulise astme võrra kõrgemale tasemele. Tegemist on Ida-Virumaa regioonile olulise arengutõuke andjaga, mille ümber on selle tulemusena võimalik ehitada veelgi keerukamate ja kallimate toodetega innovaatiliste ettevõtete ökosüsteemi,» ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Kredexi ühendasutuse juht Lauri Lugna.

Silmeti peadirektor Raivo Vasnu rääkis oktoobri lõpus intervjuus Põhjarannikule, et Narvas rajatav neodüümmagnetite tehas peaks valmis saama 2024. aasta lõpuks. Praegu on Narvas detailplaneeringu paberid sees ja tööle värvatakse üle maailma spetsialiste, kes magnetite tootmisest midagi teavad. Tehase projekteerijad joonistavad juba projekti.

Tehase rajamisega on Vasnu sõnul kiire sellepärast, et magnetite põhitarbija on elektriautode tööstus ja ettevõtte soov on jõuda juba 2025. aastal elektriautode platvormidesse.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles