Saksamaa keelas kahe kiibitehase Hiinale müümise (2)

Copy
Mikrokiibid. Foto on illustratiivne.
Mikrokiibid. Foto on illustratiivne. Foto: FLORENCE LO

Saksa valitsus tõkestas kolmapäeval kahe kiibitehase müümise Hiina investoritele, tuues põhjuseks võimaliku ohu julgeolekule.

 

«Peame väga hoolikalt jälgima firmade ülevõtmisi, kui asi puudutab olulist taristut või kui on oht, et tehnoloogia voolab ostjatele väljaspool EL-i riike,» ütles majandusminister Robert Habeck.

Valitsuse otsus järgneb hiljutisele kompromissile seoses Hiina laevandushiiu Cosco investeeringuga Hamburgi kaubaterminali ja kantsler Olaf Scholzi läinudnädalasele Pekingi-visiidile.

Hiina ettevõte Sai MicroElectronics plaanis osta Dortmundis asuva Elmosi kiibitehase läbi oma Rootsi tütarfirma Silex Microsystems AB.

Tehingu väärtus olnuks 85 miljonit eurot ja sellest anti teada detsembris. Tehases toodetakse peamiselt komponente autotööstusele.

Saksa valitsus keelas ülevõtmise, kuna «ost oleks võinud seada ohtu Saksamaa korra ja julgeoleku», teatas majandusministeerium ja lisas, et muresid ei saanud lahendada ka tehingule tingimuste seadmisega.

Otsus oli ootuspärane, kuna tehase praegune omanik Elmos oli juba varem teatanud, et müük tõenäoliselt keelatakse.

Ehkki tehing ei olnud rahaliselt kuigi märkimisväärne ega puudutanud ka uudset tehnoloogiat, oli see tõstatanud küsimusi Saksa IT tootmisvõimsuse Hiina kätesse minemise kohta.

Ärileht Wirtschaftswoche vahendab, et Elmos on saanud Saksamaalt 5,9 miljonit eurot toetust kahe uurimisprojekti jaoks. Samuti on firma saanud 8,1 miljonit eurot toetust EL-i isejuhtivate sõidukite projektilt.

Teine tehing tõkestati Habecki sõnul «ärisaladuste» tõttu, kuid ta ei nimetanud asjaga seotud ettevõtteid nimepidi.

Teadusminister Bettina Stark-Watzingeri sõnul puudutas tehing Baierimaal baseeruvat firmat ERS Electronic, mis toodab jahutussüsteeme pooljuhtplaatide tootjatele.

Lääneriigid on üha enam mures Hiina tehnoloogiaalaste ambitsioonide ja aina jõulisema välispoliitika pärast.

Ühendriigid ja teised valitsused on piiranud Pekingi ligipääsu pooljuhtidele, samas kui Euroopa Liit tuli tänavu välja mitme miljardi eurose kavaga suurendada Euroopa turuosa pooljuhtide tootmises ja vähendada kiibi-alast sõltuvust Aasiast.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles