Lavrov: Venemaa suurendab nafta ja gaasi ekporti Indiasse

PM Majandus
Copy
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov.
India välisminister Subrahmanyam Jaishankar (vasakul) ja Venemaa välisminister Sergei Lavrov. Foto: Maxim Shipenkov
  • Kaalutakse ühist relvatootmist

Venemaa välisminister Sergei Lavrov väljendas veendumust, et kaubavahetus Indiaga ulatub selle aasta lõpuks 30 miljardi dollarini. Minister märkis ka häid väljavaateid suurendada Venemaa nafta- ja gaasieksporti Indiasse.

«Energiakoostööks on head võimalused, see puudutab ka süsivesinike ekspordi suurendamist Venemaalt India turule, ühist osalust süsivesinike tootmisprojektides nii Kaug-Idas kui Venemaa Föderatsiooni Arktika alal,» ütles Lavrov teisipäeval India välisministri Subrahmanyam Jaishankariga kohtudes, vahendab Interfax.

See oli Jaishankari esimene visiit Moskvasse pärast seda, kui Venemaa tungis veebruaris Ukrainasse. Teda saatsid põllumajanduse, nafta- ja maagaasi-, sadamate ja laevandus-, rahandus-, kemikaalide ja väetiste ning kaubandusvaldkonna kõrgemad ametnikud.

«Venemaa on olnud kindel ja ajas tõestatud partner. Iga objektiivne hinnang meie suhetele paljude aastakümnete jooksul kinnitaks, et see on tegelikult teeninud mõlemat riiki väga, väga hästi,» ütles Jaishankar uudisteagentuuri TASS vahendusel.

Indial on tihedad sidemed nii Moskva kui ka Läänega ning ta on üks väheseid riike, kes ei ole Venemaa sõda Ukrainas hukka mõistnud. New Delhi ei toeta ka Lääne sanktsioone Venemaa vastu ning pooldab selle asemel dialoogi kui konflikti lahendamise viisi.

Jaishankar rõhutas ka, et tema riik jätkab Venemaalt nafta ostmist. Indiast on saanud Hiina järel Venemaa suurim naftatarbija, kuna lääne ostjad püüavad võõrutada end Moskva kütusest.

«Kolmanda suurima nafta- ja gaasitarbijana ning mitte väga suure sissetulekuga riigina peame otsima taskukohaseid allikaid, seega on India-Venemaa suhe meile kasulik,» ütles Jaishankar.

Venemaa osakaal India naftaimpordis on tõusnud umbes 2% enne Ukraina sissetungi kõigi aegade kõrgeimale tasemele, 23% septembris.

Venemaa ja India kaaluvad ühist relvatootmist

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles, et arutas India kolleegiga ka kaasaegsete relvade ühistootmist. «Me arutasime üksikasjalikult sõjalis-tehnilise koostöö seisu ja väljavaateid, sealhulgas kaasaegsete relvade ühistootmist,» ütles Lavrov täpsemat teavet esitamata.

Lavrov ütles, et kaks riiki soovivad laiendada kaubandussidemeid ja teha tihedamat koostööd tuumaenergia ja kosmosevaldkonnas.

India on aastakümneid toetunud Venemaale sõjalise varustuse osas. Venemaa on ka India farmaatsiatoodete jaoks suuruselt neljas turg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles