Rikkaimate hiinlaste jõukus on langenud erakordse kiirusega

PM Majandus
Copy
Hiina rikkaim inimene Zhong Shanshan.
Hiina rikkaim inimene Zhong Shanshan. Foto: STR/AFP

Hiina Huruni nimekirja kohaselt vähenes miljardäride rikkus ja nende arv vähenes võrreldes eelmise aastaga. Nimekirja pääsemiseks on vaja üle viie miljardi jüaani ehk umbes 690 miljoni euro suurust netovara.

Reutersi andmetel on Hiina ülirikaste varade väärtus turutõrgete tagajärjel järsult langenud. Kõige jõukamate hiinlaste rikkus on aastaga langenud kõige kiiremas tempos enam kui 20 aasta jooksul.

Huruni nimekiri, mis reastab igal aastal Hiina rikkaimad inimesed, on nimekiri inimestest, kelle netoväärtus on üle viie miljardi jüaani ehk umbes 690 miljoni euro. Praegu on 1355 inimest, kellel on nii palju varandust, mis on 11% vähem kui eelmisel aastal.

Nimekirja sisenejate kombineeritud rikkus vähenes 18% võrra, umbes 3,5 triljoni USA dollarini. Vähemalt 10 miljardi dollari suuruse varaga inimeste arv vähenes 56-le, mis on 29 inimest vähem kui eelmisel aastal. Dollarimiljardäride arv vähenes 239 võrra 946-le.

«Selle aastane Hiina Huruni edetabel nägi suuremat langust kui kunagi varem viimase 24 aasta jooksul,» ütles edetabelit koostava Hurun Reporti teadusdirektor Rupert Hoogewerf Reutersile.

Rikkureid on tabanud Venemaa agressioonisõda Ukrainas, Hiina rangete intressipiirangute mõju, koroonapiirangud riigis, kinnisvaraturu langus ja aktsiahindade järsk langus.

Hiina rikkaim inimene on pudeliveefirma Nongfu Spring asutaja ja vaktsiine arendava Wantai Biofarmi direktor Zhong Shanshan. Ta saavutas teist aastat järjest esikoha 65 miljardi euro suuruse varandusega. Shanshanil õnnestus suurendada oma rikkust 17% võrra.

Nimekirjas on teisel kohal Tiktoki emaettevõtte Bytedance asutaja Zhang Yiming, kuigi tema nominaalne varandus langes 28% võrra 35 miljardi euroni. Tema rikkust kõigutab Bytedance'i turuväärtus. Nimekirja kolmas oli akutootja Catli esimees Zeng Yuqun.

Seevastu kinnisvarainvesteeringute ettevõtte Country Gardeni esimees Yang Huiyan kaotas 15,7 miljardit eurot. Ta kaotas Huruni nimekirjas olevatest isikutest kõige rohkem oma vara ning seda seoses Hiina kinnisvaraturu langusega.

Tencenti asutaja Pony Ma oli 14,6 miljardi euroga teine suurim kaotaja. Alibaba asutaja Jack Ma ja tema perekond langes edetabelis üheksandaks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles