Gaasiliit: Eesti tööstus vajab ellujäämiseks ligipääsu LNG-terminalile (2)

BNS
Copy
Heiko Heitur
Heiko Heitur Foto: Karli Saul

Eesti Gaasiliidu vaates aitaks eelistatud ligipääs Soome Inkoo vedeldatud maagaasi (LNG) terminalile Eestis gaasihinda kordades alla tuua ning leevendaks tööstusest hargnema hakanud majanduskriisi, seejuures pikaajaliselt tagaks soodne gaas Eesti tööstusettevõtete elujõu ja konkurentsivõime.

«Lahendamata probleemid energeetikas ja varustuskindluses on nüüd laiemalt kogu tööstuse ja ühiskonna mure – kõrged energiahinnad on pööranud Eesti tööstustoodangu langusse, esimesed tööstused on alustanud koondamistega. Pool tööstusest käib gaasi peal, seega gaasi hinna alla saamine peaks olema üks olulisemaid eesmärke, sellega ulataksime tööstustele otsetoetuste asemel õnge, tööstustel oleks sellest väga suur abi,» kommenteeris liidu juhataja Heiko Heitur pressiteates.

Kui oktoobris sõlmisid Eesti ja Soome majandusministrid kokkuleppe, et Paldiskisse tulema pidanud ujuvterminal läheb Soome, kuid terminali kasutusreeglitega luuakse eelistatud ligipääs Eesti ja Soome gaasitarbijate teenindamiseks, siis avaldatud kasutustingimustesse Heituri sõnul eelistatud ligipääsu sisse ei ole kirjutatud. Kasutustingimuste avaliku konsultatsiooni ettepanekute tähtaeg on sel reedel ning selleks ajaks võiks gaasiliidu juhi vaates olla kujundatud era- ja avaliku sektori ühine nägemus.

«Pool aastat kestnud otsustamatusel ja projekti mahamängimisel soomlastele on oma hind. Kui poliitiline vastutus hajub, siis seaduse järgi vastutab süsteemihaldur Elering, kelle projektijuhtimisel oleme jõudnud täna olukorda, kus vastupidiselt varasematele kirjalikele kokkulepetele ei ole meil ühisettevõtet, laeva ega ka lubatud eelisligipääsu,» nentis Heitur.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles