Bigbank suurendas kodulaenude väljastamist

PM Majandus
Copy
Jonna Pechter
Jonna Pechter Foto: Bigbank

Oktoobris sõlmiti Bigbankis kodulaenu lepinguid viie protsendi võrra rohkem kui septembris ja keskmine väljastatud kodulaenu summa kasvas 142 000 euroni, mis on ligi 15% enam võrreldes kuu varasemaga ning pea sama kõrge kui rekordkuul eelmise aasta detsembris.

«Möödunud talvel ja kevadel turgu valitsenud hüperaktiivsus taandus suvel ja oleme tagasi normaalsuses. Samas on laenusummad üha kasvanud,» kommenteeris Bigbanki Eesti juht Jonna Pechter.

Eesti Panga statistika kohaselt väljastasid Eesti pangad näiteks septembris kodulaene kokku 183,5 miljonit euro mahus, kuid aasta varem samal perioodil oli kogusumma 154,8 miljonit eurot.

Pechteri sõnul on viimased pool aastat selgelt välja joonistunud veel üks trend – paljud inimesed eelistavad kodulaenu võtta erigraafikuga, mis võimaldab esimesed kümme või isegi kakskümmend aastat tasuda pangale vaid intresse.

«Kodulaenu taotluste üldarv on küll veidi vähenenud, kuid seda ennekõike üürikinnisvarasse investeerijate või lisakodu soetajate arvelt. Päris oma kodu ostjad on aga jätkuvalt aktiivsed,» selgitas Pechter viimaste kuude turutrende.

Eesti Panga statistika järgi on uute eluasemelaenude maht aasta lõikes tugevalt kõikunud. Trendina on Pechteri sõnul aga igakuiselt väljastatavate laenude maht pärast 2021. aasta lõpus toimunud vahepealset järsku hüpet, mil rekordkuus detsembris väljastasid pangad kodulaene summas 207,5 miljonit eurot, nüüd stabiliseerunud aastatagusest tasemest kõrgemal.

Bigbank on laenudele spetsialiseerunud rahvusvaheliselt tegutsev Eesti kommertspank, mille bilansimaht ületas 2021. aastal miljardi euro piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles