EL ähvardab USA elektriautode toetusi vastumeetmetega

Copy
General Motorsi elektriautode koostetehas Detroitis, USA-s.
General Motorsi elektriautode koostetehas Detroitis, USA-s. Foto: Jonathan Ernst

Euroopa Liit ähvardas esmaspäeval võtta Ameerika Ühendriikide vastu kasutusele vastumeetmeid elektriautode toetuste eest, mis soosivad Ameerika tootjaid.

 

Euroopa Liit on ärritunud Washingtoni inflatsiooni vähendamise seaduse pärast, mis näeb ette tohutuid kulutusi rohelise energia algatustele ja sisaldab maksusoodustusi USAs toodetud elektriautodele ja akudele.

Brüsseli sõnul seaksid need Ameerika elektriautode tootjatele pakutavad soodustused ELis toodetud elektriautod ebaõiglaselt halba olukorda USA tulutooval siseturul.

Brüsselis kohtunud ELi rahandusministrid ütlesid, et nende arvates ei kuula Washington Euroopa muret. «Ma ei ole kindel, kas nad on meie muredest teadlikud,» ütles Saksamaa rahandusminister Christian Lindner. «Peaksime tegema kõik, et vältida omavahelist võitlust või isegi kaubandussõda.»

Tema Prantsuse kolleeg Bruno Le Maire ütles, et ootab Euroopa Komisjonilt tugevat vastust sellele USA poliitikale. USA õigusakt võib kahjustada võrdseid võimalusi Euroopa ja Ameerika ettevõtete vahel, lisas ta ja rõhutas, et Prantsuse valitsus on väga murelik, sest nende hinnangul on kaalul 10 miljardi euro väärtuses investeeringuid.

USA inflatsiooni vähendamise seadus loob 7500 dollari suuruse maksusoodustuse elektriauto ostmiseks, kuid sõiduk peab olema toodetud USA tehases, kus kasutatakse kohapeal toodetud akusid.

Siseturu volinik Thierry Breton ähvardas esmaspäeva alguses võtta Ameerika Ühendriikide vastu vastumeetmeid, nimetades toetusi Maailma Kaubandusorganisatsiooni eeskirjadega vastuolus olevaks. Kui Washington ei võta arvesse ELi partnerite seisukohti, võib blokk minna WTOsse ja esitada seal oma argumendid, ütles ta Prantsuse raadio- ja telekanalis BFM Business.

Eelmisel nädalal nõudis EL tungivalt, et Ameerika Ühendriigid annaksid neile samad erandid, mida nad teevad Kanadas ja Mehhikos toodetud autodele.

Brüssel ja Washington on moodustanud töörühma, et püüda leida lahendus. ELi kaubandusvolinik Valdis Dombrovskis ütles Brüsseli kohtumisele saabudes, et küsimust arutatakse põhjalikult USA kolleegidega ja ka ühises töörühmas.

USA maksusoodustused on äratanud erilist ärevust Euroopa tootmisvõimekuses Saksamaal, mis on mures oma võtmetähtsusega autotööstuse pärast. Kantsler Olaf Scholz hoiatas eelmisel kuul, et USA meetmed võivad vallandada tohutu tariifisõja.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles