Suurbritannia valitsus tahab säästa ja tõsta makse

PM Majandus
Copy
Briti rahandusminister Jeremy Hunt.
Briti rahandusminister Jeremy Hunt. Foto: ANDY RAIN

Briti rahandusminister on koostanud eelarve restruktureerimise kava. Auk eelarves, mille ta peab kinni toppima, on hiiglaslik.

 

Briti rahandusminister Jeremy Hunt kavatseb esitada kuni 60 miljardi naela (68,8 miljardi euro) suuruse maksude tõstmise ja kulude kärpimise kava, teatas Guardian.

17. novembril esitatava avalduse esimesed eelnõud sisaldavad kuni 35 miljardi naela suurust kulude kärpimist ja kuni 25 miljardi naela suurust maksutõusu, mis tõenäoliselt hõlmab tulumaksupiiride külmutamist ja dividendide maksusoodustuse kohandamist.

Peaminister Rishi Sunaki valitsus loodab, et see toob finantsturgudele tagasi jätkusuutliku usalduse. Sunaki ebaõnnestunud eelkäija Liz Trussi maksukärpeplaanid olid tekitanud finantsturgudel tõsiseid moonutusi ja sundis keskpanka tegema võlakirjaturgudel toetusostusid.

Hunti konsolideerimispüüdlused toimuvad ajal, mil EList lahkunud riiki ootavad ees sünged majanduslikud ajad. Energiakriisi ja eskaleeruva inflatsiooni tagajärjel näeb Inglismaa keskpank Suurbritanniasse jõudmas tugevat majanduslangust, mis võib kesta kuni 2024. aasta keskpaigani. Hoolimata pikast kestusest ei ole tõenäoline, et see oleks nii ulatuslik kui 2008/09. aasta ülemaailmse finantskriisi ajal.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles