Hiina hädad jätkuvad: eksport läände kukkus ootamatult

Erkki Erilaid
Copy
Yantiani sadam Hiinas Shenzhenis.
Yantiani sadam Hiinas Shenzhenis. Foto: Martin Pollard

Hiina majanduse väljavaade üha halveneb, kaubavood USA-sse vähenesid oktoobris aastavõrdluses 12,6 protsenti ja Euroopa Liitu 9 protsenti. Paljud kaubad ei jõua koroonapiirangute tõttu tellijatele õigeaegselt kohale.

Ekspordinumbrid jäävad ootustele kõvasti alla. Kui Reutersi küsitletud analüütikud ennustasid oktoobris Hiina ekspordile 4,3-protsendilist kasvu, siis tegelikult see aastatagusega võrreldes hoopis kahanes 0,3 protsenti. Tegu on esimene langusega alates 2020. aasta maist. Riigi eksport küündis kokku 298,4 miljardi dollarini ja import, mis langes 0,7 protsenti, 213,4 miljardi dollarini.

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul on Hiina ekspordi languse taga nii läänemaailma vähenenud nõudlus kui Hiina koroonapiirangutest tingitud piiratud võime kaupu eksportida. «Kui igapäevases kaubanduses on väärtuspõhisust veel vähe näha, siis investeeringute puhul võib väita, et soovitakse Hiinast eemale hoida,» märkis Uusküla. «Tulevikus Hiina kaubavahetus läänemaailmaga väheneb veelgi.»

Hiina majandusel läheb tema hinnangul halvasti. Käesoleva aasta kasv tuleb samaväärne kui 2020 aasta koroona-aasta majanduskasv ehk 2-3 protsenti. «Kinnisvarasektori probleemide lahendamise oskusest sõltuvalt võib majandus sattuda järgmistel aastatel isegi langusesse kui probleemid suuremad praegu kirjeldatust või on lahendus väga järsk,» nentis Uusküla. «Kinnisvarasektori osakaalu vähenemine võiks iseenesest tähendada ekspordivõimekuse kasvu, kuid seal mängivad rolli teised tegurid.»

Kaubanduse langus on tema sõnul üks osa majanduse halvast seisust. «Kuna Hiina majandus sõltub väga suuresti ekspordist ning kui seda on vähe, siis läheb ka majandusel halvasti.»

Koroonapiirangud ja tarneahelad on Hiinas endiselt väga oluline teema. Paljud Euroopa ja USA ettevõtted on loobunud Hiinast kaupade tellimisest, sest kaup ei jõua õigel ajal kohale. «Nii on näiteks jõudnud mõned suvekaubad kohale alles sügisel. Kokkulepped ei ole pidanud, mis on teinud ettevõtjad edasisel kauba tellimisel Hiinast väga ettevaatlikuks. Samuti on nõudlus väiksem ning varasemad laovarud püütakse realiseerida enne uue kauba tellimist,» loetles Uusküla.

Väärtuspõhine kaubandus seoses Hiina jätkuvalt positiivse suhtumisega Ukrainale kallale tunginud Venemaasse mängib praegu pigem väiksemat rolli, kuigi esimesed märgid selles osas on ka paista. «Väärtuspõhiseid majandussuhteid mõjutavad rohkem hiljutised arengud Hong Kongis ning teravad seisukohavõtud Taiwani suunas,» rääkis Uusküla. «Samuti Hiina tehnoloogia võimalik ärakasutamine luuramisel on teinud Hiina tehnoloogiliste kaupade kasutamise paljudes valdkondades võimatuks. Riskid on eriti kõrged erinevate digilahenduste osas.»

USA on võtnud selge suuna osa tootmist Hiinast ära tuua ja teha tehnoloogiat Hiinale vähem kättesaadavaks. «Majandussidemete vähendamine on poliitiline otsus, et tugevdada USA majanduslikku ja poliitilist positsiooni Hiinaga suhtlemisel.»

Väärtuspõhine investeerimine on samas saanud juba praegu väga oluliseks. «Investorid ei soovi enam Hiina nii suuri investeeringuid teha kui varem. Koroonapiirangud on paljudele ettevõtetele heaks ettekäändeks tootmise väljaviimiseks ilma suurema kärata. Ka koroonapiirangute osas on mured pikemaajalised. Neid endiselt karditakse,» lausus ta. Tootmise väljaviimine Hiinast tähendab jätkuvad kaubanduse kahanemist ka tulevikus ning Hiina majanduse kasvupotentsiaali kadu.

Samas, kui Hiina eksport lääneriikidesse vähenes, siis kaubavood Kagu-Aasiasse kasvasid aastaga viiendiku võrra.

Hiina kodumasinate ülemaailmne eksport langes enam kui 20%, mänguasjade eksport ligi 18% ja jalatsite eksport ligi 11%. Autode eksport kasvas oktoobris aga koguni 60 protsenti, 352 000 ühikuni.

Kui Hiina maagaasi import langes ligi 19%, siis toornafta import kasvas aastatagusega võrreldes 14% ja kivisöe import 8 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles