Oktoobrikuine hinnalangus oli tingitud sesoonsetest faktoritest (1)

BNS
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. 
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla. Foto: Eesti Pank

Statistikaameti andmetel langes tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga küll 1,1 protsenti, ent Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul oli ligi kaks kolmandikku langusest tingitud sesoonsetest faktoritest ning hinnasurve on sestap endiselt püsiv.

Võrreldes eelmise aasta oktoobriga tõusis tarbijahinnaindeks statistikaameti teatel 22,5 protsenti. Mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 20,5 protsenti ja teenused 26,4 protsenti kallimad.

«Arvestades eluasemega seotud kulude 15-protsendist osatähtsust, langes ainuüksi sellega seoses hinnatase 1,7 protsendi võrra. Sesoonselt korrigeeritud hinnatõus kuust-kuusse ülejäänud kaupade ja teenuste osas oli endiselt märkimisväärselt kõrge, jäädes 1,5 protsendi juurde. Hinnasurve Eestis oktoobris veel ei lõppenud,» kommenteeris Uusküla BNS-ile.

Ökonomist tõi välja, et hinnad langesid kuust kuusse ka restoranide ja hotellide puhul, kuid ka selle kaubagrupi puhul on tegemist sesoonse faktoriga, langedes iga aasta oktoobrikuus.

«Endiselt kasvavad hinnad aga teises väga olulises kategoorias, mis on toit ja mittealkohoolsed joogid. Hinnad on hakanud kasvama ka sideteenuste osas, demonstreerides hindade aegavõtvat ülekannet läbi majanduse,» nentis Uusküla.

Mittesesoonsetest faktoritest mõjutas tema sõnul hindade arenguid eluasemega seotud kulutuste osaline kompenseerimine ning universaalteenuse rakendamine mis tõi eluasemega seotud kulud alla 11,2 protsendi võrra.

«Sellegipoolest on koduga seotud kulud jätkuvalt 51,9 protsenti kõrgemad kui eelneval aastal. See näitab kui olulised on valitsuse meetmed hinnatõusu ohjeldamisel, kuid ka seda, et leibkondade kodudega seotud kulud on jätkuvalt väga kõrgel tasemel,» lisas ökonomist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles