Venemaa veab endiselt tuumakütust läbi Soome

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Soome ja Venemaa vaheline Nuijamaa piiripunkt
Soome ja Venemaa vaheline Nuijamaa piiripunkt Foto: LAURI HEINO / LEHTIKUVA

Venemaa transpordib läbi Soome kütust, mida kasutatakse Slovakkia tuumajaamas elektri tootmiseks.

Tuumakütuse transportimist ei keela Euroopa Liidu venevastased sanktsioonid, kirjutab Soome rahvusringhäälingu uudisteportaal Yle.

Nädalavahetusel toimus Lappeenranta lennujaamas järjekordne transpordilend, mida Soome politsei turvas. Yle reporter nägi sündmuskohal ka Soome riigiametnikke, kes olid koos politseiga tulnud kohale, et veenduda saadetise ohutuses.

Lappeenranta lennujaama saabusid laupäeva õhtul politseikonvoiga kaks veoautot. Sõidukid olid koormatud pikkade torudega, mis olid tähistatud kiirgusohu sümbolitega. Lennujaam on Nuijamaa Soome-Vene piiripunktist vähem kui 30 kilomeetri kaugusel. Saadetis laeti veokitelt lennukile, mis lendas Slovakkia pealinna Bratislavasse. Kauba ümberlaadimine võttis aega üle kahe tunni.

«See pole erandlik tegevus.»

– Soome Kiirguskeskuse direktor Petteri Tiippana

Soome riigiettevõtte Fortum kommunikatsioonijuht teatas, et tegemist ei ole tuumajäätmetega, kuid keeldus täpsematest selgitustest, viidates konfidentsiaalsusele.

Soome Kiirguskeskuse teatel on tuumakütuse transport läbi Soome tavapärane tegevus ja seda tehakse paar korda aastas. «See pole erandlik tegevus,» ütles riigiameti direktor Petteri Tiippana.

Uudisteagentuuri BNS teatel moodustas tuumajaamade toodang viimastel andmetel Slovakkia elektritoodangust 53 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles