Hinnatõus andis oktoobris natukene järele

BNS
Copy
Suhkur.
Suhkur. Foto: Tairi Alanurme

Statistikaameti andmetel langes tarbijahinnaindeks oktoobris võrreldes septembriga 1,1 protsenti ning tõusis võrreldes eelmise aasta oktoobriga 22,5 protsenti; mulluse oktoobriga võrreldes olid kaubad 20,5 protsenti ja teenused 26,4 protsenti kallimad.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Viktoria Trasanovi sõnul mõjutasid 2021. aasta oktoobriga võrreldes tarbijahinnaindeksit enim eluasemega seotud hinnamuutused, mis andsid kogutõusust kolmandiku. Alates oktoobrist hakkas riik osaliselt kompenseerima elektrienergia-, gaasi- ning kaugküttekulusid. Samuti said kodutarbijad alates oktoobrist osta elektrit universaalteenusena, mille hind kujuneb konkurentsiametiga kooskõlastatud tootjahinna alusel.

«Tahkekütus oli 111,4 protsenti, gaas oli 88,8 protsenti, kodudesse jõudnud elekter 83,7 protsenti ja soojusenergia 49,1 protsenti kallim. Toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnamuutused andsid kogutõusust ligi 30 protsenti. Bensiin oli 21,9 protsenti ja diislikütus 42,6 protsenti kallim,» tõi Trasanov pressiteates välja.

Möödunud aasta oktoobriga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 94 protsenti kallinenud suhkur. Jahu ja tangained on kallinenud 78,4 protsenti, muud õlid 64,2 protsenti, munad 60,1 protsenti, maitseained 57,6 protsenti ning loomaliha 51 protsenti.

Septembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim energiahinna osalise kompenseerimisega seotud hinnamuutused. Veevarustus kallines 17,3 protsenti ja kanalisatsiooniteenus 16,4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles