Keskturg: kaasa pakendatav kaup peab olema biolagunevas pakendis

BNS
Copy
Keskturg Tallinnas
Keskturg Tallinnas Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Tänavu suvest kehtib Astri Gruppi kuuluval Tallinna Keskturu väliturul reegel – ümber- ja kaasa pakendatav kaup peab olema komposteeritavas pakendis.

«Seame endale igal aastal mõõdetavad eesmärgid, liikumaks üha enam taaskasutuse, jätkusuutlikkuse ja ümbritseva keskkonna säästmise suunas. Komposteeritavate pakendite järk-järguline kasutuselevõtt on üks sellistest sammudest,» selgitas turu juht Rain Pärn pressiteates.

Enne sobivate pakendite tutvustamist turu kauplejatele kaasas Astri Grupp projekti Eesti Maaülikooli professori Mait Kriipsalu. «Maaülikooli teadmiste kaasamine tulenes otsesest vajadusest teha esmalt endale selgeks, mis on biolagunev pakend ja mis ei ole. Infomüra ja erinevaid tooteid on palju, aga nagu selgus, siis vaid vähesed on tõendatult komposteeritavad,» selgitas Pärn.

Otsitakse uusi lahendusi

Pärna sõnul on komposteeritava pakendi kasutusele võtmine oluline seetõttu, et kui see peaks sattuma loodusesse, siis see laguneb ära, mis aga ei juhtu mingil juhul näiteks kilega. Lisaks sellele, et välituru müüjad peavad ümberpakendamisel kasutama vaid komposteeritavat pakendit, saab Pärna sõnul klient tulla turule ka oma taaraga ja paluda marjad ja muu turukaup just sinna panna.

Siiski otsitakse muu hulgas endiselt lahendust lahtilõigatud arbuusi ümberpakendamiseks turul. Pakendina on vajalik miski, mis kannataks ühtelugu nii niiskust kui oleks piisvalt tugev, et raskemat kaupa saaks pakendada.

Keskturu kauplejad on turu juhi sõnul algatusega kaasa tulnud. «Enamik müüjaid tulid muudatusega kaasa ja andsid omalt poolt väärtuslikku sisendit, mida saime ka arvestada pakendite valikul. Siit-sealt on tulnud ka veidi nurinat, aga arvestades, et me muudame midagi, mis on aastakümneid monoliitsena püsinud, on üldine reaktsioon väga positiivne,» sõnas Pärn.

Algatusega soovib Astri Grupp ka teistele ettevõtetele eeskujuks olla ning näidata, et komposteeritavad pakendid on jätkusuutlikud. Tulevikus plaanib Astri Grupp parimad pakendite praktikad üle võtta kõikides grupi üksustes. Lisaks keskturule on komposteeritavad pakendid nõutud ka Balti Jaama Turu tänavatoidu alal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles