Ekspert: inflatsioon survestab majanduslikku heaolu

PM Majandus
Copy
Arenguseire Keskuse üritusel esineb Raivo Vare.
Arenguseire Keskuse üritusel esineb Raivo Vare. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Euroopa Liidu kõrgeimaks kasvanud inflatsiooninäitajad survestavad Eesti majanduslikku heaolu ja konkurentsivõimet. Kuidas tuua Eesti inflatsioonisurve alt välja, arutatakse 11. novembril toimuval Arenguseire Keskuse veebiseminaril.

«2022. aasta kuine inflatsioon ulatus 25%-ni augustis ja see on aasta jooksul kiirenenud. Leevendust on pakkunud oktoober, mil hinnakasv aeglustus 20%-ni. Tõenäoliselt jääb Eestis aasta keskmine inflatsioon tänavu 20% juurde, kuid ka tuleval aastal ulatub hinnatõus Eesti Panga septembrikuise prognoosi järgi 7% lähedale,» ütles Arenguseire Keskuse ekspert Magnus Piirits.

Piiritsa sõnul on suureks küsimuseks, kuidas suudab Eesti majandus kiire hinnakasvuga kohaneda ja millised on selle ning Euroopa Keskpanga rahapoliitika pikaajalised mõjud.

11. novembril toimuval Arenguseire Keskuse veebiseminaril «Kuidas tuua Eesti inflatsioonisurve alt välja?» käsitletakse senise kiire hinnakasvu põhjuseid ja mõjusid Eesti majandusele ning konkurentsivõimele.

Veebiseminaril esinevad Statistikaameti peadirektor Urmet Lee, majandus- ja keskkonnastatistika osakonna juhataja Kaire Raasik ning juhtivanalüütik Viktoria Trasanov ettekandega «Tarbijahinnaindeksi dünaamikast» ja Luminori peaökonomist Lenno Uusküla ettekandega «Hinnatõusu ja rahapoliitika pikaajalised mõjud».

Eksperdid kommenteerivad

Teemat kommenteerivad Riigikogu liige ning endine justiits- ning haridus- ja teadusminister Maris Lauri ning ettevõtja ning ühiskonna- ja riigitegelane Raivo Vare. Arutelu juhib Arenguseire Keskuse ekspert Magnus Piirits.

Veebiseminar toimub reedel, 11. novembril kell 13.00–14.30 Zoomi keskkonnas. Seminaril osalemiseks tuleb registreeruda, seminari saab jälgida ka Arenguseire Keskuse Facebooki lehel.

Arenguseire Keskus on ühiskonna ja majanduse pikaajalisi arenguid analüüsiv mõttekoda Riigikogu juures. Keskus viib läbi uurimisprojekte Eesti ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsimiseks, uute trendide ja arengusuundade avastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles