Püssi imemasin hakkab tööle tuleva aasta aprillis (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eleringi sünkroniseerimistalituse juhataja Hannes Kont (vasakul) ja projektijuht Arno Raadom Püssi alajaamas, kus asub üks kolmest imemasinast nimega sünkroonkompensaator.
Eleringi sünkroniseerimistalituse juhataja Hannes Kont (vasakul) ja projektijuht Arno Raadom Püssi alajaamas, kus asub üks kolmest imemasinast nimega sünkroonkompensaator. Foto: Mihkel Maripuu

Selle aasta lõpus algavad esimese imemasina ehk sünkroonkompensaatori katsetused. Tööd peaks olema lõppenud aprillis. Kolme sellise seadme abil lahutab Eesti oma elektrivõrgu Venemaast.

Lüganuse kooli lähedal, kahe asula piiril Püssi alajaamas heinaküüni meenutavas hoones asub imemasin, mille nimi on uperpalle täis – sünkroonkompensaator. Selle nädala neljapäeval, mil fotograafiga masinat vaatamas käime, on selline ilm, et valgeks õieti ei lähegi. Hall, niiske ja külm. November, detsember ja jaanuar on elektrimüüjatele kõige magusamad kuud.

Eleringi insener Arno Raadom surub meile vesti selga ja kiivri pähe. Kui ta parasjagu elektrivõrku ei ehita, siis ta tantsib salsat või sõidab tuulelohega. Aga täna peab ta seletama kahele ajakirjanikule, kelle elektrialased teadmised piirduvad muna keetmisega pliidil, et mida sünkroonkompensaator õieti teeb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles