G7 kutsus naftariike tootmist suurendama

Copy
Naftapump. Pilt on illustratiivne.
Naftapump. Pilt on illustratiivne. Foto: Angus Mordant

Seitsme rikka riigi ühendus kutsus reedel naftat tootvaid riike üles suurendama tootmist, et aidata hindu langetada, kuu aega pärast seda, kui OPEC+ otsustas drastiliselt vähendada oma toodangut.

Tootmise suurendamine peaks aitama «vähendada Ukraina sõjast põhjustatud volatiilsust energiaturgudel», teatasid G7 välisministrid pärast Saksamaal peetud kõnelusi tehtud avalduses.

13 riigi OPECi kartell ja selle 10 liitlast eesotsas Moskvaga teatasid oktoobris, et vähendavad alates novembrist tootmist kahe miljoni barreli võrra päevas, mis tekitas hirmu, et naftahinnad võivad tõusta.

G7 teatas ka, et kavatseb «lähinädalatel» viia lõpule Venemaa naftahinna ülempiiri mehhanismi rakendamise.

Venemaa sissetungi järel Ukrainasse tõusvad energiahinnad on toonud kaasa ülemaailmse inflatsiooni hüppelise tõusu ja mõjutanud majandustegevust.

G7-riigid on juba ammu kavandanud Venemaa naftahinna ülempiiri rakendamist, mille eesmärk on jätta Moskva ilma põhilisest rahaallikast Ukraina sõja jaoks ning jahutada energiahindu.

Austraalia ühines hiljuti G7 ja Euroopa Liiduga, kes toetasid seda sammu.

Siiski on töö ülempiiri kehtestamise nimel veninud kuid, kuna lääne liitlased on pidanud vaeva nägema, et leida suuremat toetust.

Kuigi Ameerika Ühendriigid on juba kehtestanud Venemaa nafta suhtes embargo ja EL keelab alates detsembrist suurema osa impordist, on teised riigid säilitanud majandussidemed Moskvaga.

Lääne ametnikud on öelnud, et Venemaa nafta hind jääb tootmiskuludest kõrgemaks, et Moskva oleks endiselt motiveeritud importivaid riike varustama.

Kuid Moskva on hoiatanud, et katkestab naftatarned riikidele, kes kehtestavad sellise ülempiiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles