G7 lubas aidata Ukraina ülesehitamisega (1)

Copy
G7 välisministrite kohtumine Saksamaal.
G7 välisministrite kohtumine Saksamaal. Foto: Reuters

Jõukate riikide ühendus G7 leppis kokku uues struktuuris, millega saata Ukrainale abi Venemaa rünnakutes hävinud taristu taastamiseks, teatasid reedel G7 riikide välisministrid.

«Täna loome G7 koordinatsioonimehhanismi, et aidata Ukrainat kriitilise energia- ja veetaristu parandamisel, taastamisel ja kaitsmisel,» ütlesid ministrid pärast kahepäevast kohtumist Münsteris.

Ühenduse sõnul tahab Venemaa Ukraina tsiviilelanikkonda terroriseerida rünnakutega inimeste ja infrastruktuuri, iseäranis energia- ja veerajatiste vastu.

«Valimatud rünnakud tsiviilelanikkonnale ja taristule võrduvad sõjaroimadega ning seega kordame oma pühendumust tagada, et nende inimsusevastaste kuritegude eest võetaks täiel määral vastutusele.»

G7 väljendas ka muret Vene presidendi Vladimir Putini hiljutiste tuumarelvadega seoses tehtud avalduste pärast ja hoiatas, et selliste relvade ükskõik millisel kasutamisel on «rängad tagajärjed».

«Venemaa vastutustundetu tuumaretoorika on vastuvõetamatu,» ütlesid G7 välisministrid avalduses pärast kaks päeva kestnud kõnelusi Saksamaa linnas Münsteris.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles neljapäeval, et Venemaa sõjategevus Ukraina energiavõrgu vastu on jätnud umbes 4,5 miljonit inimest elektrita. Vene väed on rünnanud Ukraina taristut rakettide ja droonidega mitu nädalat.

Hävitatud on ligi kolmandik riigi elektrijaamadest. Ukraina valitsus on kutsunud elanikke elektrit säästma nii palju kui võimalik.

Saksa välisminister Annalena Baerbock ütles enne G7 kohtumist, et ühendus toetab Ukrainat talve eel ka generaatorite ja kütteseadmetega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles